ΑΘΗΝΑ
10:37
|
22.11.2024
Το 2022 οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν συγκεντρωτικά τη μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού που έχουν αγοράσει τα τελευταία 55 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αγορά χρυσού, η οποία μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, κέρδισε δυναμική το 2022, με τη ζήτηση να εκτινάχθηκε στα ύψη 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον όμιλο, η κατανάλωση πέρυσι έφτασε τους 4.741 μετρικούς τόνους, το υψηλότερο ετήσιο σύνολο από το 2011.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες αυτής της αύξησης ήταν το ότι οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν συγκεντρωτικά τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχουν αγοράσει τα τελευταία 55 χρόνια.

Το WGC ανέφερε επίσης ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις αγορές χρυσού το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προσθέτοντας στα αποθέματά τους 1.136 τόνους χρυσού αξίας περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από μόλις 450 τόνους το προηγούμενο έτος. Αυτό οδήγησε τις ετήσιες αγορές από κεντρικές τράπεζες στον υψηλότερο όγκο από το 1967.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή του WGC, Κρισιάν Γκοπόλ, πολλές από τις αγορές των κεντρικών τραπεζών υποκινήθηκαν από το γεγονός ότι ο χρυσός θεωρείται πιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους αναταραχής, που αναμένεται να διατηρήσει την αξία του παρά τις γεωπολιτικές αλλαγές, σε αντίθεση με τα πιο ευμετάβλητα παραστατικά νομίσματα και ομόλογα.

«Στην έρευνά μας για τις κεντρικές τράπεζες, αυτά που μας ανέφεραν ως λόγους κατοχής χρυσού ήταν η απόδοσή του σε περιόδους κρίσης, ότι είναι αποτελεσματικός διαφοροποιητής και δεν υπάρχει κίνδυνος αντισυμβαλλομένου. Αν κοιτάξετε το περασμένο έτος, τόσο το γεωπολιτικό όσο και το μακροοικονομικό περιβάλλον, θα δείτε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες, εκτός από λόγοι να κατέχεις χρυσό, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως λόγοι να αγοράσεις περισσότερο χρυσό», σημείωσε.

Οι περισσότερες αγορές κεντρικών τραπεζών προήλθαν από αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, οι οποίες παραδοσιακά κατέχουν χαμηλότερους όγκους χρυσού από τις δυτικές τράπεζες, είπε ο Γκοπόλ. Ωστόσο, «για τις δυτικές κεντρικές τράπεζες, που δεν έχουν αγοράσει, επειδή έχουν ήδη πολύ χρυσό, το βασικό στοιχείο είναι ότι στην πραγματικότητα δεν πωλούν», πρόσθεσε.

Το WGC σημείωσε επίσης ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του χρυσού που αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες πέρυσι δεν αναφέρθηκαν δημόσια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα