ΑΘΗΝΑ
03:55
|
05.05.2024
Στη συνάντηση που έγινε στον Λευκό Οίκο εξετάστηκαν οι τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης στα παλαιστινιακά εδάφη και η ενίσχυση διμερούς συνεργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιορδανίας, ενδυνάμωσης της περιφερειακής σταθερότητας και αποκλιμάκωσης της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη εξέτασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, 2/2/ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β’ παρουσία του πρίγκηπα διαδόχου Αλ Χουσείν Αμπντάλα Β’.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιορδανικής μοναρχίας, στη διάρκεια της συνάντησης ο Αμπντάλα Β’ εξήρε τις «κρίσιμες προσπάθειες των ΗΠΑ για αποκατάσταση της ηρεμίας» στα παλαιστινιακά εδάφη και την δημιουργία «πολιτικού ορίζοντα που θα διατηρήσει τις προοπτικές για μία δίκαιυ και συνολική ειρήνη στη βάση της λύσης των δύο κρατών». Ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού
«και τα νόμιμα και δίκαια» δικαιώματά του μέσω ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ που θα συμβιώνει «με ειρήνη και ασφάλεια πλάι στο Ισραήλ».

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών ενώ τόνισε ιδιαίτερα τον «ζωτικής σημασίας ρόλο» της Ιορδανίας στη θέση «κηδεμόνα» των ιερών τόπων και μνημείων Μουσουλμάνων και Χριστιανών  στην Ιερουσαλήμ.

Συζήτησαν επίσης τη «στρατηγική σχέση» ΗΠΑ-Ιορδανίας και τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσής της σε διάφορους τομείς.

Η συνάντηση με την Κάμαλα Χάρις

Προηγήθηκε η συνάντηση του Ιορδανού μονάρχη με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις,  η οποία διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ «στην περιφερειακή ασφάλεια, ευημερία και ολοκλήρωση, τονίζοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν για αποκλιμάκωση των εντάσεων, την προώθηση μετριοπάθειας και την δημιουργία σημαντικών οικονομικών ευκαιριών σε όλη τη Μέση Ανατολή που είναι απαραίτητες για την επίτευξη αυτών των στόχων».

Συζήτησαν ακόμη την κατάσταση στο Ιράκ και την ανάγκη για σταθερότητα στη χώρα καθώς επίσης και άλλες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα