ΑΘΗΝΑ
08:21
|
02.05.2024
«Πρώτα απ' όλα, είναι οι άνθρωποι που πέρασαν από το καμίνι του 2014-2015», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κίεβο κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να καταταγούν σε νέες ταξιαρχίες που θα συσταθούν, με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ιγκόρ Κλιμένκο, να λέει ότι η κυβέρνηση αναμένει από αστυνομικούς, συνοριοφύλακες και μέλη της Εθνικής Φρουράς να αποτελέσουν τον πυρήνα των μονάδων.

Η δύναμη, που ονομάστηκε «Επιθετική Φρουρά», προορίζεται για τους Ουκρανούς «που έχουν αρκετή οργή για να νικήσουν τον εχθρό», δήλωσε ο υπουργός στην εθνική τηλεόραση την Πέμπτη.

«Πρώτα απ’ όλα, είναι οι άνθρωποι που πέρασαν από το καμίνι του 2014-2015», εξήγησε ο Κλιμένκο καθώς περιέγραφε το προφίλ των ανθρώπων που φιλοδοξεί να καταταγούν. «Κάποιοι από αυτούς πήγαν στον πόλεμο και το 2022. Κάποιοι από αυτούς τραυματίστηκαν».

Μετά το ένοπλο πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο, οι νέες αρχές βασίστηκαν στα λεγόμενα «εθελοντικά τάγματα» – μονάδες πολιτοφυλακής που σχηματίστηκαν κυρίως από ακροδεξιούς Ουκρανούς εθνικιστές – για να πολεμήσουν τις δυνάμεις των ανταρτών στα ανατολικά, που απέρριπταν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.

Αυτές οι μονάδες είχαν πρόσβαση σε βαρύ οπλισμό και αργότερα ενσωματώθηκαν μερικώς στη νεοσύστατη Εθνική Φρουρά. Το περιβόητο Τάγμα Αζόφ είναι η πιο γνωστή ομάδα που ακολούθησε αυτό το μονοπάτι.

Ο ιστότοπος της «Επιθετικής Φρουράς» απαριθμεί οκτώ ταξιαρχίες ανάμεσα στις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι νεοσύλλεκτοι, συμπεριλαμβανομένης μιας με το όνομα «Αζόφ». Ο Κλιμένκο είπε ότι έξι από τις ταξιαρχίες απευθύνονται σε εθνοφύλακες, ενώ οι άλλες δύο σε αστυνομικούς και συνοριοφύλακες αντίστοιχα.

Οι αιτούντες μπορούν να αναμένουν οικονομική αποζημίωση, κοινωνικά οφέλη και άλλα προνόμια, καθώς και «μια ευκαιρία να ξεφορτωθούν τους εχθρούς», υποσχέθηκε ο Κλιμένκο. Ο «άμεσος στόχος» των δυνάμεων είναι να εξασφαλίσουν πλήρως τα «διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της Ουκρανίας.

Ερωτώμενος σήμερα για τη νέα δύναμη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους δημοσιογράφους ότι το Ντονμπάς δεν έχει ακόμη ασφαλιστεί πλήρως από τα ρωσικά στρατεύματα και «γι’ αυτό η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται». Ωστόσο, ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η ασφάλεια της Κριμαίας, ενός άλλου πρώην τμήματος της Ουκρανίας, είναι ικανοποιητική.

Η Ουκρανία φέρεται να έχει εντείνει τη στρατιωτική κινητοποίηση λόγω των μεγάλων απωλειών στην πρώτη γραμμή, αν και το Κίεβο το αρνείται. Ο Αλεξέι Ντανίλοφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, υποστήριξε σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα ότι οι Ουκρανοί κάνουν ουρές σε κέντρα στρατολόγησης κάθε μέρα για να δηλωθούν για μια πιθανή επιστράτευση.

Επιπλέον, ο Ντανίλοφ υποστήριξε ότι τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και φέρεται να εικονίζουν βίαιες τακτικές επιστράτευσης, δείχνουν στην πραγματικότητα τις συλλήψεις επικίνδυνων εγκληματιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα