Μια ομάδα πειρατείας υποστηριζόμενη από την ιρανική κυβέρνηση φέρεται να έκλεψε και διέρρευσε προσωπικά δεδομένα πελατών που ανήκαν στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, δήλωσαν ερευνητές ασφαλείας της Microsoft την Παρασκευή, μεταδίδει το Reuters.
Το περιοδικό παραβιάστηκε στις αρχές Ιανουαρίου, αφού δημοσίευσε μια σειρά από γελοιογραφίες που απεικόνιζαν αρνητικά τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Οι καρικατούρες ήταν μέρος μιας εκστρατείας στα μέσα ενημέρωσης που το Charlie Hebdo είπε ότι είχε σκοπό να υποστηρίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο ισλαμικό έθνος.
Οι εκπρόσωποι της ιρανικής και της γαλλικής κυβέρνησης δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Ένας υπεύθυνος Τύπου του Charlie Hebdo είπε ότι το περιοδικό δεν έχει κανένα σχόλιο για το θέμα «προς το παρόν».
Το Ιράν υποσχέθηκε δημόσια μια «αποτελεσματική απάντηση» στις «προσβλητικές» γελοιογραφίες και κάλεσε τον Γάλλο απεσταλμένο στην Τεχεράνη, ενώ επίσης τερμάτισε τις δραστηριότητες του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Ιράν και δήλωσε ότι επανεξετάζει τις πολιτιστικές δραστηριότητες της Γαλλίας στη χώρα.
Το «hack-and-leak» που στόχευε το Charlie Hebdo ήταν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης ψηφιακής επιρροής με τεχνικές που ταιριάζουν με προηγουμένως αναγνωρισμένη δραστηριότητα που συνδέεται με ομάδες hacking που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέφεραν ερευνητές της Microsoft σε μια έκθεση. Η ομάδα που είναι υπεύθυνη είναι η ίδια που οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εντόπισαν νωρίτερα ότι διεξήγαγε μια «πολύπλευρη εκστρατεία» για να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020, δήλωσε η Microsoft. Το Ιράν αρνήθηκε τότε τους ισχυρισμούς.
Εν μέσω της κριτικής του Ιράν για τα σκίτσα του Χαμενεΐ, μια ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλείται «Holy Souls» δημοσίευσε σε ένα διαδικτυακό φόρουμ ότι είχε πρόσβαση στα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας περισσότερων από 200.000 συνδρομητών του Charlie Hebdo. Στην ανάρτησή τους, είπαν ότι θα πουλούσαν τις πληροφορίες για 20 bitcoin (470.000 δολάρια).
Ένα δείγμα των στοιχείων που διέρρευσαν αργότερα κυκλοφόρησε και επαληθεύτηκε ως αυθεντικό από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Αυτές οι πληροφορίες, που έλαβε ο Ιρανός παράγοντας, θα μπορούσε να θέσει τους συνδρομητές του περιοδικού σε κίνδυνο διαδικτυακής ή φυσικής στόχευσης από εξτρεμιστικές οργανώσεις», δήλωσαν οι ερευνητές της Microsoft.
Για να ενισχύσουν τη λειτουργία τους, οι Ιρανοί χάκερ χρησιμοποίησαν λογαριασμούς στο Twitter με πλαστές ή κλεμμένες ταυτότητες για να επικρίνουν τα σκίτσα του Χαμενεΐ. Δύο λογαριασμοί που υποδύονται έναν εκδότη του Charlie Hebdo και ένα στέλεχος τεχνολογίας δημοσίευσαν επίσης τα δεδομένα που διέρρευσαν πριν τα απαγορεύσει το Twitter, είπε η Microsoft.
Η ομάδα Τύπου του Twitter δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.