ΑΘΗΝΑ
12:44
|
06.05.2024
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο για πέμπτη συνεχή εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στις ισραηλινές πόλεις το Σάββατο για πέμπτη συνεχή εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τις προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το Anadolu.

Σύμφωνα με το Middle East Monitor, διαδηλωτές από μη κυβερνητικές οργανώσεις, δικηγόρι και εργαζόμενοι σε κλάδους τεχνολογίας πραγματοποίησαν τις διαμαρτυρίες.

Η αστυνομία έκλεισε τους δρόμους που οδηγούσαν σε πλατείες στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της ημέρας και έλαβε μέτρα ασφαλείας στη γύρω περιοχή.

Χιλιάδες διαδηλωτές διαφορετικών ηλικιών έφεραν ισραηλινές σημαίες στην οδό Eliezer Kaplan στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Φώναζαν «Όχι στη δικτατορία» και «Δημοκρατία», καθώς πρώην πολιτικοί, καλλιτέχνες και εξέχουσες προσωπικότητες πήραν τους δρόμους.

Περίπου 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

«Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία όταν υπάρχει κατοχή»

Οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ και έφεραν παλαιστινιακές σημαίες και ένα πανό που έγραφε «Ένα έθνος που καταλαμβάνει ένα άλλο έθνος δεν μπορεί ποτέ να είναι ελεύθερο».

Ο διαδηλωτής Μίσα Ραϊχμάν είπε στο Anadolu ότι οι διαδηλωτές ήθελαν «να επιστήσουν την προσοχή του πλήθους εδώ στην κατοχή του Ισραήλ».

«Εάν οι άνθρωποι δεν μιλήσουν για την κατοχή και δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτήν την κατοχή, δεν θα υπάρξει δημοκρατία. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία με κατοχή. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ για να πολεμήσουν για τη δημοκρατία και ενάντια στην κυβέρνηση», είπε. «Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία όταν υπάρχει κατοχή».

Είπε ότι οι διαδηλωτές ήρθαν για να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που αντιστέκονται στην κατοχή.

Η Αμίτα Μπέκερ είπε ότι συμμετείχε στις διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθεί για την πρόσφατη δικαστική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Κληθείσα να σχολιάσει τα σχόλια ορισμένων ομάδων, όπως «Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι να τελειώσει η ισραηλινή κατοχή», η Μπέκερ είπε: «Αυτό είναι αλήθεια. Γιατί για τη δημοκρατία, και οι δύο πλευρές (Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι) πρέπει να είναι ίσες».

«Η κατοχή είναι ένα μέρος της, αλλά όχι ολόκληρη η εικόνα. Η κατοχή είναι ένα από τα προβλήματα, αλλά ο λόγος που ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε δεν είναι η κατοχή», είπε. «Άραβες και Εβραίοι ζουν στο Ισραήλ και θα πρέπει να είναι ίσοι για να διατηρήσουν τη δημοκρατία ζωντανή».

Μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε πολλές φορές να αποκλείσει τον κεντρικό δρόμο στο Τελ Αβίβ.

Η αστυνομία παρέσυρε βίαια τους διαδηλωτές και ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Χάιφα με πλήθος 8.000 ατόμων, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Ούτε η βροχή ούτε το κρύο μπορούν να σταματήσουν αυτή τη διαμαρτυρία».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ είπε στην ομιλία του ότι οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να σώσουν τη χώρα. «Θα παλέψουμε στους δρόμους, στο κοινοβούλιο, στα δικαστήρια. Θα σώσουμε τη χώρα μας γιατί δεν θέλουμε να ζούμε σε μια αντιδημοκρατική χώρα», είπε.

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης κατά του Νετανιάχου πραγματοποιήθηκαν επίσης σε ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού και του Μονάχου, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το 2023


Οι διαδηλώσεις κατά των πολιτικών της κυβέρνησης Νετανιάχου έγιναν εν μέσω της αύξησης των εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Στις 28 Ιανουαρίου, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος εξαπέλυσε ένοπλη επίθεση στη συνοικία Silvan της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας δύο Ισραηλινούς.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη που άφησε πίσω του 10 νεκρούς, ανάμεσά τους μια 60χρονη γυναίκα.

Επίθεση σε συναγωγή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σκότωσε επτά ανθρώπους και επτά τραυματίστηκαν.

Μετά την επίθεση στη συναγωγή, ένας 22χρονος Παλαιστίνιος πέθανε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή αστυνομία από τις αρχές του 2023 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Η πιο ριζική αλλαγή στο σύστημα διακυβέρνησης στο Ισραήλ

Προτεινόμενη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, η μεταρρύθμιση, εάν εφαρμοστεί, θα είναι η πιο ριζική αλλαγή στο σύστημα διακυβέρνησης στο Ισραήλ.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα περιορίσουν σοβαρά την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα δώσουν στην κυβέρνηση την εξουσία να επιλέγει δικαστές και να τερματίσει τον διορισμό νομικών συμβούλων στα υπουργεία από τον γενικό εισαγγελέα.

Όμως ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά, είπε ότι έλαβε εντολή από εκατομμύρια ψηφοφόρους να πραγματοποιήσει δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Νετανιάχου απέλυσε τον υπουργό Υγείας και Εσωτερικών Αριέχ Ντέρι τον Ιανουάριο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο τον έκρινε ανίκανο για τη θέση.

Το Δικαστήριο είπε ότι ο διορισμός του Ντέρι ήταν «εξαιρετικά παράλογος» λόγω του εγκληματικού παρελθόντος του και του γεγονότος ότι παραπλάνησε σκόπιμα ένα δικαστήριο πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν υποσχέθηκε ότι δεν θα επανενταχθεί στην πολιτική για να λάβει μια επιεική συμφωνία για φορολογικά αδικήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα