ΑΘΗΝΑ
14:10
|
20.04.2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε την τελευταία του έκκληση για ειρήνη στο Νότιο Σουδάν την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε την τελευταία του έκκληση για ειρήνη στο Νότιο Σουδάν την Κυριακή, καθώς τελούσε Λειτουργία ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για να κλείσει μια ασυνήθιστη αποστολή χριστιανών θρησκευτικών ηγετών για να προωθήσουν την ανάκαμψη της χώρας από τον εμφύλιο πόλεμο.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, την τελευταία ημέρα του αφρικανικού προσκυνήματος του, ο Φραγκίσκος παρακάλεσε τον λαό του Νοτίου Σουδάν να αφήσει τα όπλα και να συγχωρήσει ο ένας τον άλλον, προεδρεύοντας της Θείας Λειτουργίας στο μνημείο της χώρας του ήρωα της ανεξαρτησίας Τζον Γκάρανγκ ενώπιον περίπου 100.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

«Ακόμα κι αν η καρδιά μας αιμορραγεί για τα λάθη που έχουμε υποστεί, ας αρνηθούμε, μια για πάντα, να ανταποδώσουμε το κακό με κακό», είπε ο Φραγκίσκος. «Ας αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον και ας αγαπάμε ο ένας τον άλλον με ειλικρίνεια και γενναιοδωρία, όπως μας αγαπά ο Θεός».

Το μήνυμά του στόχευε να αναζωογονήσει τις ελπίδες στη νεότερη χώρα του κόσμου, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία από την πλειοψηφία του μουσουλμανικού Σουδάν το 2011, αλλά έχει κατακλυστεί από εμφύλιο πόλεμο και συγκρούσεις.

Ο πρόεδρος Σάλβα Κιίρ, ο επί χρόνια αντίπαλός του Ρίεκ Μακάρ και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία το 2018, αλλά οι διατάξεις της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού ενός εθνικού ενοποιημένου στρατού, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστες και οι μάχες εξακολουθούν να φουντώνουν.

«Έχουμε υποφέρει πολύ», είπε η Ναταλίμα Αντρέα, μια 66χρονη μητέρα επτά παιδιών που σκούπισε ένα δάκρυ από το μάτι της καθώς περίμενε να ξεκινήσει η Λειτουργία του Φραγκίσκου. «Χρειαζόμαστε μια μόνιμη ειρήνη τώρα και ελπίζω αυτές οι προσευχές να αποδώσουν σε διαρκή ειρήνη».

Το Βατικανό είπε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία, γεμίζοντας το χωράφι του Μαυσωλείου Γκάρανγκ και τους γύρω δρόμους.

Σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η διαδικασία, ο Φραγκίσκος συμμετείχε στη νέα οικουμενική ειρηνευτική αποστολή από τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντενμπερι, Τζάστιν Γουέλμπι, και τον συντονιστή της Εκκλησίας της Σκωτίας, τον Αιδ. Ίεν Γκρίνσιλντς. Ο στόχος των ηγετών των Καθολικών, των Αγγλικανών και των Πρεσβυτεριανών ήταν να πιέσουν τους Κιίρ και Μακάρ να δεσμευτούν ξανά στη συμφωνία του 2018.

Ο Γουέλμπι και ο Γκρίνσιλντς ενώθηκαν με τον Φραγκίσκο στο βωμό στη Λειτουργία την Κυριακή και επρόκειτο να τον συνοδεύσουν στην πτήση της επιστροφής στη Ρώμη.

Οι τρεις τους στόχευαν επίσης να θέσουν ένα παγκόσμιο προσκήνιο στα δεινά της χώρας, πλούσιας σε πετρέλαιο και ωστόσο μιας από τις φτωχότερες στον κόσμο, όπου οι ανθρωπιστικές ανάγκες εκτινάσσονται στα ύψη για τα 2 εκατομμύρια άτομα που έχουν εκτοπιστεί λόγω συνεχιζόμενων συγκρούσεων και ετών πλημμυρών άνω του μέσου όρου. Οι ισχυρισμοί των επιτηρητών για διαφθορά είναι επίσης ευρέως διαδεδομένοι. Κάποιοι Νότιοι Σουδανοί κατά την άφιξη του Πάπα παρατήρησαν ότι το μέτριο όχημά του επισκιάστηκε από τα πολυτελή αυτοκίνητα των τοπικών αξιωματούχων.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, ο Φραγκίσκος, ο Γουέλμπι και ο Γκρίνσιλντς προσπάθησαν να επιστήσουν την προσοχή στα δεινά των πιο ευάλωτων ανθρώπων του Νοτίου Σουδάν, των γυναικών και των παιδιών που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος του εκτοπισμού και αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σε προσωρινούς καταυλισμούς.

Έθιξαν ιδιαίτερα τα δεινά των γυναικών σε μια χώρα όπου η σεξουαλική βία είναι ανεξέλεγκτη, τα παιδιά-νύφες είναι συνηθισμένα και το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας είναι το υψηλότερο στον κόσμο.

«Αν κοιτάξουμε το Νότιο Σουδάν, θα χρησιμοποιούσα μόνο μια λέξη: το Νότιο Σουδάν είναι μια πατριαρχική χώρα», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Νιμπόλ Μαλού, λέκτορας οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Νοτίου Σουδάν. Επικαλούμενη πολιτιστικές νόρμες σύμφωνα με τις οποίες ο πλούτος μεταβιβάζεται στους άνδρες κληρονόμους και οι γυναίκες παντρεύονται νέες για προίκα, είπε ότι είναι ένας διαρκής αγώνας να κρατηθούν τα κορίτσια στο σχολείο.

Οι γυναίκες στο Νότιο Σουδάν, είπε, «είναι κουρασμένες. Δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Είναι απογοητευμένες και έχουν κολλήσει».

Ο Έντμουντ Γιακάνι, εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Κοινοτικής Ενδυνάμωσης για την Πρόοδο, είπε ότι η επίσκεψη των τριών ηγετών ήταν μια σημαντική ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία.

Το χαρακτήρισε «κρίσιμη έκθεση των πολιτικών μας ηγετών απέναντι στην προσωπική τους ευθύνη για την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Σφοδρές αντιδράσεις Χριστιανών για την επίθεση με μαχαίρι σε ασσυριακό ναό στο Σίδνεϊ

Πάπας Φραγκίσκος: Να σταματήσει το σπιράλ της βίας στη Μέση Ανατολή

Η υποκρισία των αγιορειτών: Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα