ΑΘΗΝΑ
07:05
|
20.04.2024
Ξεκίνησε σήμερα η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στην 75χρονη ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεγαλύτερη απεργία εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην ιστορία της Βρετανίας λαμβάνει χώρα σήμερα Δευτέρα, καθώς δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις έπειτα από μια κλιμακούμενη διαφωνία για τη μισθοδοσία. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Στίβ Μπάρκλεϊ δήλωσε ότι και αυτή η απεργιακή κινητοποίηση θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), όπου ήδη η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα.

Οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα απεργούν ξεχωριστά από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η απεργία της Δευτέρας που αφορά και τους δύο, σχεδόν σε όλη την Αγγλία, θα είναι η μεγαλύτερη στην 75χρονη ιστορία του NHS.

Ο κορυφαίος γιατρός της Αγγλίας, Στίβεν Πάουις, είπε ότι η απεργία αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία επίσης οι φυσιοθεραπευτές θα αποχωρήσουν από τα πόστα τους την Πέμπτη, πιθανόν να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αναστάτωση ως τώρα στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας απαιτούν αύξηση των μισθών απέναντι στην εκτίναξη του πληθωρισμού, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η συνδικαλιστική δράση θα προκαλέσει περισσότερες αυξήσεις των τιμών και στη συνέχεια θα αυξήσει τα επιτόκια και τις πληρωμές στεγαστικών δανείων.

Η Σάρον Γκράχαμ, επικεφαλής του συνδικάτου Unite, είπε στο BBC την Κυριακή ότι θα ήθελε ο ίδιος ο Σούνακ να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αυτή η κυβέρνηση θέτει ζωές σε κίνδυνο», υπογράμμισε.

Το NHS, ιστορικά πηγή υπερηφάνειας για τους περισσότερους Βρετανούς, βρίσκεται υπό ακραία πίεση με εκατομμύρια ασθενείς σε λίστες αναμονής για εγχειρήσεις και χιλιάδες κάθε μήνα να αποτυγχάνουν να λάβουν άμεση επείγουσα περίθαλψη.

Το σωματείο RCN λέει ότι μια δεκαετία χαμηλών αμοιβών συνέβαλε στο να εγκαταλείψουν το επάγγελμα δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές – 25.000 μόλις τον τελευταίο χρόνο – με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού να επηρεάζουν τη φροντίδα των ασθενών.

Το RCN αρχικά ζήτησε αύξηση μισθών κατά 5% πάνω από τον πληθωρισμό και έκτοτε είπε ότι θα μπορούσε να συναντήσει την κυβέρνηση «στα μισά του δρόμου», αλλά και οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία παρά τις εβδομάδες συνομιλιών.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα που εκπροσωπούνται από τα συνδικάτα GMB και Unite πρόκειται επίσης να απεργήσουν τη Δευτέρα για τη δική τους μισθολογική διαφορά. Και τα δύο συνδικάτα έχουν ανακοινώσει αρκετές ημέρες εργατικής δράσης. Ωστόσο, δεν θα απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα ταυτόχρονα και οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης θα ληφθούν υπόψη.

Στην Ουαλία, νοσηλευτές και ορισμένοι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα διέκοψαν τις απεργίες που είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, καθώς εξετάζουν τις μισθολογικές προτάσεις από την κυβέρνηση της Ουαλίας.

Ο Σουνάκ είπε σε μια συνέντευξη στο TalkTV την περασμένη εβδομάδα ότι «θα ήθελε να δώσει στις νοσοκόμες μια τεράστια αύξηση μισθών», αλλά είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε δύσκολες επιλογές και ότι χρηματοδοτούσε το NHS σε άλλους τομείς, όπως παρέχοντας ιατρικό εξοπλισμό και ασθενοφόρα.

Περίπου 500.000 εργαζόμενοι, πολλοί από τον δημόσιο τομέα, έχουν πραγματοποιήσει απεργίες από το περασμένο καλοκαίρι, εντείνοντας την πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να επιλύσει τις διαφορές και να περιορίσει τις διαταραχές στις δημόσιες υπηρεσίες όπως οι σιδηρόδρομοι και τα σχολεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα