ΑΘΗΝΑ
22:13
|
24.04.2024
Ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για τη νέα πιο «ισότιμη» σχέση της ιαπωνογαλλικής συμμαχίας μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Nissan και Renault έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον επαναπροσδιορισμό της 24χρονης συμμαχίας τους μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Στην κοινή τους ανακοίνωση οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι «επαναπροσδιόρισαν» τη σχέση τους συμφωνώντας ότι οι Ιάπωνες θα επενδύσουν στην εταιρεία λογισμικού και ηλεκτρικών αυτοκινήτων των Γάλλων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μειώσουν τη συμμετοχή τους στη δεύτερη στο 15%.  

«Η πρόθεση της Nissan είναι να επενδύσει έως και 15% στην Ampere, την εταιρεία EV & Software του Groupe Renault στην Ευρώπη, με στόχο να γίνει στρατηγικός επενδυτής», αναφέρει η χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Οι δύο μεγάλες βιομηχανίες στον κλάδο της αυτοκίνησης συμφώνησαν επίσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών και της φόρτισης αλλά και να επενδύσουν από κοινού σε πρότζεκτ στην Ευρώπη, την Ινδία και τη Λατινική Αμερική.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα μειώσει το μερίδιό της στον Ιάπωνα εταίρο της στο 15% από περίπου 43% που ήταν μέχρι σήμερα. Ως εκ τούτου, η Renault θα μεταβιβάσει το 28,4% των μετοχών της Nissan σε ένα γαλλικό trust, καθιστώντας τις δύο εταιρείες ως ισότιμους εταίρους στη συμμαχία. «Χωρίς αυτές τις αλλαγές αυτή η 20χρονηβ συμμαχία δεν θα ήταν βιώσιμη», σχολίασε στο BBC ο Κρίστοφερ Ρίχτερ, στέλεχος του επενδυτικού ομίλου CLSA.

Στο μεταξύ, ο τρίτος εταίρος της συμμαχίας, η Mitsubishi, θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να επενδύσει στην Ampere, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι Renault και Nissan στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Να σημειωθεί ότι αυτή η συμμαχία έκλεισε το 1999, όταν ουσιαστικά η Renault έσωσε την ιαπωνική Nissan από τη χρεοκοπία.

Η εν λόγω κίνηση έρχεται σε μια περίοδο τεράστιων αλλαγών για την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία πλέον επενδύει στα ηλεκτρικά οχήματα και τις νέες τεχνολογίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα