ΑΘΗΝΑ
17:59
|
19.04.2024
Η κυβέρνηση της Δανίας σκοπεύει να καταργήσει την Μεγάλη Ημέρα Προσευχής, θεωρώντας ότι θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση στη των αυξημένων αμυντικών δαπανών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Κοπεγχάγη για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την κατάργηση μιας θρησκευτικής αργίας, η οποία εκτιμά ότι θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των αυξημένων αμυντικών δαπανών στον δρόμο της Δανίας προς το ΝΑΤΟ.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας που αντιτίθενται στην κατάργηση της Μεγάλης Ημέρας Προσευχής, μιας χριστιανικής εορτής που πέφτει την τέταρτη Παρασκευή μετά το Πάσχα και χρονολογείται από το 1686.

Τα συνδικάτα που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία εκτιμούν ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 50.000 άτομα, γεγονός που θα την έκανε τη μεγαλύτερη διαδήλωση της Δανίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η τοπική αστυνομία δεν δίνει τέτοιες εκτιμήσεις για το πλήθος.

Η κατάργηση της θρησκευτικής εορτής προτάθηκε τον Δεκέμβριο για να βοηθήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και αποτελεί μέρος του σαρωτικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος της νεοσύστατης κυβέρνησης που στοχεύει στην υπέρβαση των προκλήσεων στο μοντέλο πρόνοιας της χώρας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, οι αμυντικές δαπάνες να καλύπτουν το 2% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2030. Λέει ότι τα περισσότερα από τα επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (605 εκατομμύρια ευρώ) που απαιτούνται για την επίτευξη του νατοϊκού στόχου θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα που αναμένονται να επιτευχθούν με την κατάργηση εθνικών διακοπών.

Ωστόσο, συνδικάτα, βουλευτές της αντιπολίτευσης και οικονομολόγοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πρότασης. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι απίθανο να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, καθώς οι εργαζόμενοι θα έβρισκαν άλλους τρόπους για να προσαρμόσουν τις ώρες εργασίας τους.

Στην αγορά εργασίας της Δανίας, οι αμοιβές και οι ώρες εργασίας ρυθμίζονται κατά κύριο λόγο από συλλογικές συμβάσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς κρατική παρέμβαση. Ωστόσο, η κυβέρνηση, η οποία κατέχει μια ισχνή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, λέει ότι σκοπεύει να προωθήσει το νομοσχέδιο ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αντιπολίτευση.

«Κανονικά αυτά τα πράγματα συζητούνται με τους εργαζόμενους και τώρα αυτό το μοντέλο πρόκειται να καταρριφθεί. Διαμαρτυρόμαστε και ελπίζουμε να τους κάνουμε να ακούσουν», ανέφεραν οι διαδηλωτές που βρέθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο

Οι Δανοί εργάζονται λιγότερες ώρες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα