ΑΘΗΝΑ
20:10
|
27.06.2024
Μεγάλος ηττημένος ο ΔΗΣΥ που για πρώτη φορά δεν έχει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την αναμενόμενη πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά με υψηλό ποσοστό του δεύτερου υποψήφιου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και, σφραγίστηκε η χτεσινή εκλογική διαδικασία στην Κύπρο, καθιστώντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και ανοικτή τη διαδικασία του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή.

Σε σύνολο 561.273 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν 404.403 (72.05%). Η αποχή ανήλθε στο 27.95% (156.870 ψήφους). 

Το 29.60% (117.627 ψήφους) που εξασφάλισε ο κ. Μαυρογιάννης αφήνει πολλά περιθώρια για τις διαβουλεύσεις της εβδομάδας ώστε να πορευτεί την Κυριακή με αξιώσεις έναντι του κ. Χριστοδουλίδη ο οποίος με 32.04% (127.305 ψήφους) είναι πρώτος, όπως προβλεπόταν επί μήνες αλλά με μικρότερη διαφορά από τον δεύτερο απ’ ότι αναμενόταν.

Μπροστά σε ένα πλήθος συνεργατών, φίλων και υποστηρικτών αλλά και των αρχηγών των κομμάτων που τον στήριξαν ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών μας προκαλούν ένα ειλικρινές συναίσθημα περηφάνιας αλλά και ευγνωμοσύνης για τον απλό πολίτη, για την κοινωνία των πολιτών, για όλους εσάς τους χιλιάδες εθελοντές που ήσασταν και είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της πρωτόγνωρης προσπάθειας συμμετοχικής δημοκρατίας, που όλους αυτούς τους μήνες γίνατε οι θαρραλέοι συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ανανέωσης, του εκσυγχρονισμού, της προοπτικής και της ελπίδας. Σε όλους εσάς, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της ελεύθερης Κύπρου, αλλά και στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά μας, οφείλεται αυτή η πρώτη νίκη, σε σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, εσείς και άλλοι τόσοι συμπολίτες μας θα επισφραγίσετε την νέα φωτεινή σελίδα ιστορία του τόπου μας την ερχόμενη Κυριακή».

«Η ετυμηγορία του λαού είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητα μου. Σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ αυτή τη μάχη να τη δώσουμε μαζί», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος για την Προεδρία Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Θέλω να ευχαριστήσω τους δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μας για τη στήριξη την εμπιστοσύνη για να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για να ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα», πρόσθεσε.  

Ευχαρίστησε επίσης τους συνεργάτες του, τους εθελοντές και το ΑΚΕΛ που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του. «Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς η αγάπη για τον τόπο μας, καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού μας κάνει μια γροθιά», κατέληξε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό 26.11% (103.755 ψήφους) δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, γεγονός που πυροδοτεί ντόμινο εξελίξεων στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Το μεγάλο δίλημμα του ΔΗΣΥ, που για πρώτη φορά στην ιστορία του δεν έχει υποψήφιό του στον β΄ γύρο, ξεκίνησε από χθες βράδυ, για το τι θα κάνει το κόμμα στον δεύτερο γύρο.

«Ήταν μια δύσκολη νύχτα και εξίσου δύσκολη είναι και η σημερινή μέρα, ανέφερε στο Ράδιο Πρώτο ο Δημήτρης Δημητρίου, Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ» προσθέτοντας πως ο ΔΗΣΥ» είχε ένα κακό αποτέλεσμα το οποίο χρειάζεται σωστή ανάγνωση και ανάλυση εις βάθος, για να δούμε τι πήγε λάθος». Σήμερα στο πολιτικό γραφείο θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί το κόμμα στον δεύτερο γύρο, όπως είπε, χωρίς να θεωρείται απίθανο να υπάρξει πρόταση για συμπόρευση με το ΑΚΕΛ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Έτοιμες για ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα Αίγυπτος και ΗΑΕ, λένε στο Ισραήλ

Αναβάθμιση της άμυνας στην Ε.Ε. ξαναζήτησε ο Μητσοτάκης

Δούκας: Στις 30/6 θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα