ΑΘΗΝΑ
00:11
|
17.04.2024
Ας μην ξεχνάμε ότι με ένα τέτοιο σκεπτικό είχε τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τροπολογία έχει σαν τίτλο «Δικαίωμα καταρτίσεως συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ.1 άρθρ 32 ΠΔ26/2012». Το τροποποιούμενο άρθρο αναφέρει πώς προτείνονται οι υποψήφιοι από τους εκλογείς κάθε εκλογικής περιφέρειας. Η τροπολογία, στο άρθρο 1 παράγραφο β, προβλέπει ότι «o πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των Κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα…».

Το πρώτο Κεφάλαιο αναφέρεται σε πράξεις εσχάτης προδοσίας, το δεύτερο Κεφάλαιο σε προσβολές της διεθνούς υπόστασης της χώρας, το τρίτο Κεφάλαιο σε εγκλήματα κατά άλλων κρατών (προσβολή κατά διπλωματικών αντιπροσώπων,  συμβόλων κ.λπ.), το τέταρτο Κεφάλαιο σε εγκλήματα κατά πολιτειακών και πολιτικών οργάνων (νοθεία εκλογών, δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών προσώπων, διατάραξη συνεδριάσεων Υπουργικού συμβουλίου, Βουλής, ή επιτροπών, βία και εξαπάτηση εκλογέων, νόθευση εκλογών, δωροδοκία εκλογέων, διατάραξη εκλογικής διαδικασίας κ.λπ.), το πέμπτο Κεφάλαιο σε προσβολές κατά της πολιτειακής εξουσίας (βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, παραβίαση κατασχέσεων κ.λπ.) και, τέλος, το έκτο Κεφάλαιο αναφέρεται στα εγκλήματα κατά της δημοσίας τάξεως (διέγερση σε ανυπακοή, διατάραξη κοινής ειρήνης, διασπορά ψευδών ειδήσεων, προσβολή συμβόλων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας κ.λπ.).

Η τροπολογία πρόκειται να εισαχθεί ως τσόντα σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο κίνδυνος για τη δημοκρατία είναι πεντακάθαρος. Αν κάποια κυβέρνηση θελήσει να απαγορεύσει σε κάποιο κόμμα να συμμετάσχει σε εκλογές δεν έχει παρά να φροντίσει να καταδικαστεί ο πρόεδρός του σε ένα από τα άρθρα του τέταρτου, πέμπτου ή έκτου Κεφαλαίου (π.χ. για διασπορά ψευδών ειδήσεων ή συμμετοχή σε διαδηλώσεις κ.λπ.).

Κατά συνέπεια, η τροπολογία θα πρέπει να αποσυρθεί και, ας μην ανησυχούμε, η δημοκρατική διαδικασία θα φροντίζει πάντοτε να τακτοποιεί εκ των πραγμάτων τα ακραία πολιτικά φαινόμενα.

Ας μην ξεχνάμε ότι με ένα τέτοιο σκεπτικό είχε τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα