ΑΘΗΝΑ
03:33
|
27.04.2024
Ο όρος «στόλος φάντασμα» αναφέρεται σε δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των κυρώσεων για τη μεταφορά πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν έχει αναπτύξει έναν «στόλο φάντασμα», που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις της Δύσης, ανέφεραν χθες οι Financial Times.

Ο όρος «στόλος φάντασμα» αναφέρεται σε δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των κυρώσεων για τη μεταφορά πετρελαίου. Το Ιράν και η Βενεζουέλα έχουν τελειοποιήσει την πρακτική τα τελευταία χρόνια για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η έκθεση ανέφερε ότι τουλάχιστον 16 από αυτά τα πλοία ξεκίνησαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο τους τελευταίους δύο μήνες. Προηγουμένως, μόλις εννέα τάνκερ είχαν πλεύσει στη ρωσική διαδρομή από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους FT, ο όγκος του ρωσικού αργού που μεταφέρθηκε σε πλοία που προσδιορίστηκαν ως μέρος του «στόλου φάντασμα» εκτινάχθηκε σε πάνω από 9 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο από τα κάτω από 3 εκατομμύρια βαρέλια τον Νοέμβριο.

«Όλοι είναι αμαρτωλοί τώρα», δήλωσε στους FT ένας ανώνυμος ναυλομεσίτης. «Η γραμμή μεταξύ της γκρίζας αγοράς και της αγοράς των συμβατικών δεξαμενόπλοιων έχει γίνει σίγουρα πιο θολή τον περασμένο χρόνο».

Το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να αποστέλλεται σε δεξαμενόπλοια που λειτουργούν με δυτική ασφάλιση, σύμφωνα με τους FT. Η ασφάλιση ωστόσο, σύμφωνα με τις κυρώσεις, διατίθεται μόνο με την προϋπόθεση ότι το πετρέλαιο αγοράστηκε σε τιμή χαμηλότερη από το πλαφόν.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Μόσχα έχει ήδη αναγκαστεί να μεταφέρει μεγάλο μέρος του αργού της στην Ασία μετά την απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών από την Ε.Ε. στις 5 Δεκεμβρίου. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν ενισχύσει τις εισαγωγές, αγοράζοντας ρωσικά καύσιμα σε ποσότητες ρεκόρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα