ΑΘΗΝΑ
08:48
|
19.04.2024
Μιλώντας στο Newsweek, ο Γιαβλίνσκι, ιδρυτής του κόμματος Yabloko, είπε ότι «η κατάπαυση του πυρός είναι απολύτως απαραίτητη, τότε θα ξεκινήσουμε κάθε είδους συνομιλίες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, ο διάσημος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι είπε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία και προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστούν οι μάχες, το Κίεβο κινδύνευε να χάσει όλα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα.

Ο Γιαβλίνσκι εξέφρασε την άποψη σε ένα άρθρο του στη Novaya Gazeta. Το άρθρο του έχει επικριθεί από ορισμένους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως ουσιαστικά ζητά από την Ουκρανία να παραδοθεί.

Μιλώντας στο Newsweek από τη Μόσχα, ο Γιαβλίνσκι, ιδρυτής του κόμματος Yabloko, είπε ότι «η κατάπαυση του πυρός είναι απολύτως απαραίτητη, τότε θα ξεκινήσουμε κάθε είδους συνομιλίες».

«Η κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα είχε ποτέ κανένα τέλος γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα για οποιαδήποτε νίκη και από τις δύο πλευρές, άρα είναι ατελείωτη. Η Ουκρανία έχει πετύχει πολλά και έχει ήδη πληρώσει το τίμημα γι’ αυτό, και τώρα έχει διαμορφωθεί μια τέτοια κατάσταση που η συνέχιση του πολέμου μπορεί να τα καταστρέψει όλα αυτά γιατί οι καταστροφές θα ήταν τεράστιες», είπε.

Γεννημένος στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, ο 70 χρονος Γιαβλίνσκι είναι ο ιδρυτής του φιλελεύθερου κόμματος Yabloko. Έχει θέσει υποψηφιότητα δύο φορές εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας.

Τερμάτισε τρίτος το 2000 και κατέγραψε λίγο πάνω από 1% στις εκλογές του 2018. Υπήρξε επίσης υποψήφιος εναντίον του Μπόρις Γέλτσιν το 1996 όταν τερμάτισε τέταρτος. Το κόμμα του κέρδισε 16% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2022. Αν και το κόμμα δεν έχει βουλευτές στην Κρατική Δούμα, έχει βουλευτές σε τέσσερα περιφερειακά κοινοβούλια—Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Πσκοφ και Καρελία.

Στο άρθρο του με τίτλο «Μόνο σταματήστε», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή και μεταφράστηκε στα αγγλικά για τον ιστότοπο του Yabloko, ο Γιαβλίνσκι υποστήριξε ότι επείγει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση.

Έγραψε ότι μαζί με τη Ρωσία και την Ουκρανία, «οι βασικοί συμμετέχοντες στη σύγκρουση» ήταν οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Κατά την άποψή του, αυτοί, μαζί με τους «οπαδούς του πολέμου», λανθασμένα «φαντασιώνονται κάθε είδους νίκες, εξαγορές και σημεία καμπής», καθώς και «αφορμές για νέες επιθέσεις».

«Η συνέχιση των στρατιωτικών ενεργειών σε οποιαδήποτε μορφή —μέσω πολέμου επιθετικού ή θέσεων— δεν θα αποφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα ούτε για τη Ρωσία ή την Ουκρανία, ούτε για τις δυτικές χώρες». Ο τερματισμός της σύγκρουσης στο πεδίο της μάχης «δεν είναι δυνατός» και «τίποτα δεν θα σταματήσει το καθεστώς του Πούτιν».

«Η Ρωσία δεν θα γίνει ανίσχυρη ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου», έγραψε ο Γιαβλίνσκι, «ωστόσο, είναι απολύτως δυνατό να στερηθεί η Ουκρανία το μέλλον της» διακινδυνεύοντας την ικανότητά της να αποκαταστήσει την οικονομία της «εξασθενημένη από τις στρατιωτικές ενέργειες».

«Είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Όλο αυτό», έγραψε. «Μόνο τότε θα είναι δυνατό να συζητηθούν εδαφικά ζητήματα, σύνορα, μετεγκατάσταση στρατευμάτων».

Τότε, μπορεί να ακολουθήσει «σκληρή και δύσκολη διπλωματία, με αναπόφευκτα πισωγυρίσματα και περιορισμούς», επειδή «όλοι έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση όπου μας μένουν μόνο κακές επιλογές ή ακόμη χειρότερες. Δεν υπάρχουν πλέον καλές επιλογές».

«Υπογράψτε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Σταματήστε να σκοτώνετε ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η στάση του Γιαβλίνσκι επικρίθηκε από ορισμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θεωρούν ότι η κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσε το Κρεμλίνο.

Ο Καναδός διπλωμάτης και πολιτικός Κρις Αλεξάντερ έγραψε ότι η μετασοβιετική Ρωσία «έχει καταστείλει τη διαφωνία, έχει εισβάλει σε γείτονες και υπερασπίζεται δικτάτορες συνεχώς από το 1991». «Δεν υπήρξε καμία “φιλελεύθερη” ή “νομοταγής” στιγμή υπό τον Γέλτσιν ή τον Πούτιν, όπως αποδεικνύει το επαίσχυντο αυθάδες κάλεσμα του Γιαβλίνσκι για παράδοση της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πολιτικός και στρατιωτικός δημοσιογράφος Μίκολα Βορόμπιοφ είπε ότι η έκκληση του Γιαβλίνσκι έκανε «τον επιτιθέμενο και το θύμα του ίσους ένοχους για το αιματοχυσία».

Ο Κονσταντίν Σονίν, Ρώσος οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, περιέγραψε τον Γιαβλίνσκι ως «φιλελεύθερο ίνδαλμα των αρχών της δεκαετίας του 1990», του οποίου το άρθρο καλεί την Ουκρανία «να σταματήσει να μάχεται και να αποδεχθεί τις τρέχουσες εδαφικές γραμμές». «Δεν μπορώ να μετανιώσω περισσότερο για την ψήφο μου στον πρώτο γύρο του 1996», πρόσθεσε ο Σονίν.

Αλλά ο Γιαβλίνσκι είπε ότι οι επικριτές του είναι ένοχοι «ευσεβών πόθων» και δεν κατανοούν την πραγματικότητα αυτού που συμβαίνει στο έδαφος. «Οι ζωές και οι προοπτικές των ανθρώπων είναι ασύγκριτα πιο σημαντικές από τις λανθασμένες αντιλήψεις των παρατηρητών».

«Μπροστά είναι η επέκταση της καταστροφής και μια θάλασσα αίματος, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα», είπε.

«Τι θα συνέβαινε σε μισό χρόνο από τώρα; Η πρόβλεψή μου, θα υπάρξουν τρομερές εξελίξεις, πολύ αίμα και τίποτα περισσότερο».

Η Ουκρανία απέρριψε την έκκληση του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός κατά την περίοδο των Ορθόδοξων Χριστουγέννων τον Ιανουάριο λέγοντας ότι η Μόσχα ήθελε απλώς μια παύση για τη συγκέντρωση αποθεμάτων, εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Το 2022, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δημοσίευσε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων το οποίο θέτει ως προϋπόθεση την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων.

(Πηγή: Newsweek)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα