ΑΘΗΝΑ
05:43
|
06.05.2024
Το υπόλοιπο σε βρετανική λίρα και γιεν Ιαπωνίας έχει ήδη μηδενιστεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μερίδιο του ευρώ στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου της Ρωσίας θα μειωθεί στο μηδέν το 2023, καθώς η Μόσχα μειώνει περαιτέρω την έκθεσή της στα νομίσματα των «μη φιλικών» χωρών, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Βλαντιμίρ Κολίτσεφ.

«Σίγουρα [το ευρώ] θα μηδενιστεί φέτος», είπε σήμερα ο Κολίτσεφ στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί με τα κεφάλαια σε ευρώ που παραμένουν στους λογαριασμούς του εθνικού ταμείου.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι το υπουργείο θα συμμορφώσει το ταμείο με τα νέα πρότυπα με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένουν εκεί μόνο ρούβλια, κινεζικό γουάν και χρυσός.

Το υπουργείο ανακοίνωσε νωρίτερα μια νέα ρυθμιστική δομή για τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου, η οποία αποκλείει εντελώς τη δυνατότητα επένδυσης σε δολάρια ΗΠΑ και καθιερώνει ευέλικτα μερίδια άλλων περιουσιακών στοιχείων. Με τους νέους όρους, το μέγιστο μερίδιο του γουάν και του χρυσού στο ταμείο έχει διπλασιαστεί, σε 60% και 40%, αντίστοιχα. Παράλληλα, το υπόλοιπο σε βρετανική λίρα και γιεν Ιαπωνίας έχει ήδη μηδενιστεί.

Το Εθνικό Ταμείο Πλούτου, το οποίο συσσωρεύει έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, δημιουργήθηκε για να στηρίξει το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα της Ρωσίας και για να βοηθά στην κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όταν υπάρχει ανάγκη. Το ενεργητικό του ταμείου ανήλθε σε 155,3 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η Φεβρουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα