ΑΘΗΝΑ
17:55
|
02.05.2024
Η εταιρεία του Ίλον Μασκ ανακοίνωσε πως θα «περιορίσει» τις ικανότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να χρησιμοποιούν το Starlink με επιθετικό τρόπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η SpaceX περιόρισε τη δυνατότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί το σύστημα Starlink για στρατιωτικούς σκοπούς, μετά από αναφορές ότι το Κίεβο τo χρησιμοποίησε για τον χειρισμό επιθετικών drones.

Στις αρχές του πολέμου προσφέρθηκαν στην Ουκρανία χιλιάδες δορυφορικά πιάτα, τα οποία συνδέονται με τους δορυφόρους του συστήματος Starlink, προκειμένου να διασφαλιστεί η σύνδεση της χώρας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, η Ουκρανία χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να στοχεύσει ρωσικές θέσεις – παραβιάζοντας τις πολιτικές που καθόρισε η SpaceX.

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να επιλέξουν σε ποια «πλευρά» βρίσκονται. Θα μπορούσαν να ενωθούν με την Ουκρανία και «το δικαίωμα στην ελευθερία» ή να επιλέξουν τη Ρωσία και «το “δικαίωμά” της να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εδάφη», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, η πρόεδρος της SpaceX, Γκουίννε Σότγουελ, εξήγησε ότι η τεχνολογία Starlink «δεν προοριζόταν ποτέ να μετατραπεί σε όπλο». Έκανε αναφορά στην εικαζόμενη χρήση του Starlink από την Ουκρανία για τον έλεγχο drones και τόνισε ότι η πρόσβαση στο σύστημα είχε παρασχεθεί για ανθρωπιστική χρήση.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν από το Κίεβο για να αναζητήσουν ρωσικά στρατεύματα, να ρίξουν βόμβες και να αντιμετωπίσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Μόσχας.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες η Ρωσία ζήτησε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ρίψης χημικών όπλων από τα ουκρανικά drones, καθώς υπήρξαν σχετικές μαρτυρίες και στρατιώτες με ανάλογα συμπτώματα.

Ο ιδρυτής της SpaceX, Ίλον Μασκ, κατηγόρησε τη Ρωσία πως αποπειράθηκε να παρεμποδίσει το σήμα του Starlink. Η Σότγουελ επιβεβαίωσε ότι ήταν αποδεκτό από τον ουκρανικό στρατό να αναπτύξει την τεχνολογία Starlink «για επικοινωνίες», αλλά είπε ότι πρόθεση της εταιρείας ήταν το σύστημα να μη χρησιμοποιηθεί για επιθετικούς σκοπούς.

Είπε ότι η εταιρεία έχει λάβει μέτρα για να «περιορίσει» τις ικανότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να χρησιμοποιούν το Starlink με επιθετικό τρόπο – χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε επιπλέον ότι δεν μπορούσε να απαντήσει για το εάν αυτές οι προσπάθειες ήταν η αιτία των διακοπών στην υπηρεσία Starlink στα τέλη του περασμένου έτους.

Εκτός από τα τερματικά που αποστέλλονται απευθείας από την ίδια την εταιρεία, άλλα έχουν χρηματοδοτηθεί από τις ξένες κυβερνήσεις. Τον Οκτώβριο, ο Μασκ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Starlink στην Ουκρανία, ωστόσο αντέστρεψε γρήγορα τη θέση του.

Σε ένα tweet του την περασμένη εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος αναφέρθηκε ξανά στο θέμα και αναγνώρισε ότι υπήρχε ένα δίλημμα στην εταιρεία, καθώς από τη μία, « το SpaceX Starlink έχει γίνει η ραχοκοκαλιά συνδεσιμότητας της Ουκρανίας μέχρι την πρώτη γραμμή, μα από την άλλη, η εταιρεία «δεν επιτρέπει τη χρήση του Starlink για επιθέσεις με drone μεγάλης εμβέλειας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα