ΑΘΗΝΑ
20:36
|
20.09.2024
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο Ισραήλ νομοσχέδιο για την απαγόρευση της προσευχής γυναικών και ανδρών στο Δυτικό Τείχος και αυστηρών προστίμων αλλά και ποινών φυλάκισης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλο προκάλεσε σήμερα η προσπάθεια του παρ’ολίγον υπουργού της νέας κυβέρνησης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Άριε Ντέρι, που ηγείται του υπερορθόδοξου κόμματος SHAS για την επιβολή προστίμων έως 10.000 σέκελ και εξάμηνων ποινών φυλάκισης προκειμένου να… «ποινικοποιήσει» τη χρήση του ειδικού πέπλου προσευχής ή των φυλακτηρίων («τεφιλίν») από τις γυναίκες που προσεύχονται μαζί με άνδρες στο Δυτικό Τείχος των Δακρύων…

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιάριβ Λεβίν που ηγείται της Κυβερνητικής Επιτροπής Νομοθεσίας διαβεβαίωσε σήμερα το απόγευμα (μετά από έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και φεμινιστικών οργανώσεων) πως το νομοσχέδιο που προωθεί το κόμμα SHAS δε θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα όταν θα συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή. Διαβεβαίωσε επίσης πως δε θα διαταραχθεί το υπάρχον καθεστώς που αφορά τις προσευχές στο Δυτικό Τείχος και επομένως δε θα επιβληθούν όσα επιχειρεί να περάσει το νομοσχέδιο του Άριε Ντέρι.

 Women of the Wall hold a Torah scroll during prayer just outside the Western Wall.

Το νομοσχέδιο του Ντέρι επιχειρούσε να απαγορεύσει τη μη ενδεδειγμένη ενδυμασία προσκυνητών στο Δυτικό Τείχος της Ιερουσαλήμ (που θεωρείται πως αποτελεί τμήμα του δεύτερου ναού του Σολομώντα), την απαγόρευση οποιασδήποτε θρησκευτικής τελετής που δεν εντάσσεται στα «τοπικά έθιμα» και μπορεί «να πληγώσει τα συναισθήματα των προσκυνητών», να παραβιάσουν την αργία του Σαββάτου. Απαγόρευε επίσης τη χρήση μουσικών οργάνων στο χώρο, τη μετάδοση μουσικής ή και τραγούδια που δεν είναι «κατάλληλα» ή μη εγκεκριμένες θρησκευτικές τελετές που δε φέρουν την έγκριση «θρησκευτικού επόπτη» του χώρου.

Members of Women of the Wall pray at Western Wall, May 10, 2013.

Επιπλέον επιχειρεί να απαγορεύσει τις θρησκευτικές συναθροίσεις και προσευχές ανδρών και γυναικών στον ίδιο χώρο ενώ στον «γυναικωνίτη» προσευχής του Δυτικού Τείχους σκοπεύει να μην επιτρέπει στις γυναίκες να φορούν το ειδικό πέπλο προσευχής, τα δερμάτινα «φυλακτήρια»  («τεφιλίν»), την δημόσια ανάγνωση της Τορά ή τη χρήση του shofar, του μουσικού κεράτου κριαριού, που χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς σκοπούς.

Προ μερικών βδομάδων, ο Άριε Ντέρι απαγορεύτηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να διοριστεί υπουργός Υγείας και Εσωτερικών της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου επειδή έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για φορολογικά και άλλα θέματα. Επιδιώκει την ψήφιση του νομοσχεδίου που είναι γνωστό ως «Kotel Law»,  στην επόμενη συνεδρίαση της Υπουργικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή σε μία προσπάθεια να ανατρέψει το ισχύον καθεστώς στο Δυτικό Τείχος.

Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο!

Η Μεϊράβ Κόεν, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Μεταχείριση των Επιζώντων του Ολοκαυτώματος, ήταν μία αυτούς που αποδοκίμασαν σφόδρα το νομοσχέδιο Κοτέλ., τονίζοντας πως το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο  του Shas «είναι άλλη μια προσπάθεια να επιβληθεί σε όλους μας μια υπερορθόδοξη κοσμοθεωρία». Η ίδια σε ανάρτησή της στο Τουίτερ τόνισε:

«Αντί το Δυτικό Τείχος να είναι ένα μέρος που ενώνει τον λαό του Ισραήλ, θα γίνει αρένα σύγκρουσης. Αφαιρέστε αυτό το νομοσχέδιο από τη δημόσια ατζέντα το συντομότερο δυνατό. Για πάντα. Μάλιστα, η πρότασή της έχει κάνει αρκετή ζημιά!»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών: Κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων

Αναστάτωση σε πτήση της Scandinavian Airlines: Ποντίκι πετάχτηκε μέσα από γεύμα επιβάτη

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα