ΑΘΗΝΑ
04:53
|
26.04.2024
Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες πως δε σέβονται την δημοκρατία και πιέζουν αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Χαρτούμ του Σουδάν μετέβη σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ολοκληρώνοντας το νέο γύρο επισκέψεων σε αφρικανικές χώρες μέσα σε λίγες βδομάδες.

Ο Λαβρόφ έφθασε στο Χαρτούμ έχοντας μέσα στο τελευταίο διήμερο επισκεφθεί το Μάλι και την Μαυριτανία στο πλαίσιο στενότερων πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων.

Στη συνέντευξή Τύπου που έδωσε με τον Σουδανό ομόλογό του, Αλί αλ Σαντίκ Αλί, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως οι δυτικές χώρες δεν πιστεύουν στην Δημοκρατία γιατί διαφορετικά θα είχαν αφήσει στην ησυχία τους τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Το γεγονός πως προσπαθούν να πείσουν (οι δυτικές χώρες) τις αναπτυσσόμενες χώρες για την ανάγκη να καταδικάσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία και να υποβαθμίσουν τις σχέσεις μαζί τους λέει μόνον ένα πράγμα: Δεν πιστεύουν σε καμία δημοκρατία, σε καμία ισότητα των εθνών στη διεθνή σκηνή. Αλλιώς θα είχαν αφήσει ήσυχες τις αναπτυσσόμενες  χώρες και θα σέβονταν το δικαίωμά τους να καθορίζουν μόνες τους την πορεία τους και τον τρόπο άσκησης εξωτερικής πολιτικής».

Απαντώντας σε ερώτηση για την δράση της ρωσικής μισθοφορικής εταιρίας Wagner Group σε χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής,ο Λαβρόφ υπεραμύνθηκε του ρόλου που παίζει υποστηρίζοντας πως επιδιώκει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη πάνω από ενάμιση χρόνο στο Σουδάν με στόχο την εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας «μετάβασης» σε μία πολιτική κυβέρνηση από την σημερινή στρατιωτική κυβέρνηση του Σουδανού στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν (που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021) ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία ενθαρρύνει αυτόν τον «εθνικό διάλογο». Πρόσθεσε πως ο διάλογος αυτός θα πρέπει να αναπτυχθεί πρωτίστως από τους ίδιους τους Σουδανούς χωρίς εξωτερική παρέμβαση δίχως συνταγές».

Και κατέληξε αναφέροντας πως η Ρωσία είναι υπέρ της άρσης κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην αφρικανική χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν φθάσει ο Λαβρόφ στο Χαρτούμ είχαν ολοκληρώσει τη διήμερη επίσκεψή τους στην περιοχή διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ΕΕ συναντώντας μεταξύ άλλων τον Σουδανό στρατηγό Μπουρχάν σε μία προσπάθεια να μειώσουν την εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας και σε αυτή την αφρικανική χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα