ΑΘΗΝΑ
03:17
|
15.11.2024
Πάνω από 20.600 οι νεκροί. Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες, καθώς πέρασαν οι κρίσιμες 72 ώρες. Χιλιάδες παραμένουν οι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντατικά και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, συνεχίζεται η προσπάθεια των διασωστών να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια, με τις ελπίδες να μειώνονται καθώς συμπληρώνονται 72 ώρες από την φονική σεισμική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ, διάστημα που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κρίσιμο για τη διάσωση εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό τα θύματα σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασαν τις 20.600. Πλέον εκφράζονται φόβοι για ίσως και 50.000 θύματα, με βάση τις εκτιμήσεις για τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Στην Τουρκία οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 17.314 και στη Συρία σε τουλάχιστον 3.317. Άλλοι 60.000 και πλέον άνθρωποι είναι τραυματίες, μόνο στην Τουρκία.

Ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος και οι προβλέψεις είναι τρομακτικές.

Ο Τούρκος σεισμολόγος και γεωφυσικός μηχανικός Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν, με την επιφύλαξη μιας πρόχειρης εκτίμησης, κάνει λόγο ακόμα και για 184.000 ανθρώπους που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, προσθέτοντας ότι στατιστικά μόνο ένα άτομο στους 25 εγκλωβισμένους στα συντρίμμια διασώζεται κατά μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση επιδεινώνεται και από τους περισσότερους από 100 μετασεισμούς που έχουν καταγραφεί από τα ξημερώματα της Δευτέρας, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης περισσότερων κτιρίων –καθώς και βουνών από ερείπια.

Ενώ, οι διασώστες ανασύρουν ακόμη εγκλωβισμένους από τα συντρίμμια, ενισχύεται και οι οργή των πληγέντων που διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού και υποστήριξης για τη διάσωση εγκλωβισμένων. Ακόμα και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, παραδέχθηκε κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές πως υπήρξαν προβλήματα στην αρχική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Στην γειτονική Συρία η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη καθώς η Δαμασκός, λόγω του πολύχρονου πολέμου, έχει ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης και εξοπλισμό, ενώ οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση δυσχεραίνουν δραματικά την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Εικόνες ομαδικών τάφων για τα θύματα των φονικών σεισμών από την περιοχή Jandaris, βόρεια του Χαλεπίου στη Συρία, δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Κίνδυνος μιας δευτερογενούς καταστροφής για τους επιζώντες

Ο σεισμός εκτιμάται ότι έπληξε περίπου 23 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά – και οι επιζώντες αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες παγετού και στις δύο χώρες. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που επέζησαν θα συνεχίσουν να επιβιώνουν, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη νωρίτερα σήμερα, ο Ρόμπερτ Χόλντεν – ο διευθυντής αντιμετώπισης περιστατικών του ΠΟΥ – είπε ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που τώρα ζουν «στο ύπαιθρο, κάτω από δυσμενείς συνθήκες», με προβληματική πρόσβαση σε καθαρό νερό, καύσιμα, ηλεκτρισμό και επικοινωνίες.

«Βρισκόμαστε πραγματικά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας δευτερογενούς καταστροφής που μπορεί να πλήξει περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση που κάνουμε στην έρευνα και τη διάσωση», είπε, προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς η κλίμακα της επιχείρησης είναι τεράστια.

Ανώτερος αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξήγησε τους κινδύνους που είναι πλέον πιθανό να αντιμετωπίσουν οι επιζώντες κάνοντας λόγο για σαφή ανησυχία πως οι υποκείμενοι κίνδυνοι για την υγεία πιθανότατα θα επιδεινωθούν. Στη Συρία, που πλήττεται από χρόνια εμφυλίου πολέμου, αυτό θα περιλαμβάνει έξαρση της χολέρας, των περιστατικών διάρροιας, αναπνευστικών ασθενειών, λεϊσμανίασης, και δευτερογενών λοιμώξεων από τραυματισμούς, ανέφερε.

Ομαδικοί τάφοι στη Συρία

Την ώρα που οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία που έπληξαν και τη Συρία ολοένα και αυξάνονται, εικόνες φρίκης έρχονται στη δημοσιότητα από την Τζαντάρις. Στη συγκεκριμένη περιοχή, βόρεια από το Χαλέπι, ετοιμάζουν μαζικούς τάφους για τα θύματα του σεισμού.

Επιστολή των «27» στον Ερντογάν 

Επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλαν οι 27 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για τους φονικούς σεισμούς. Οι ηγέτες τήρησαν ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της Συνόδου για τα θύματα των σεισμών και υιοθέτησαν τα συμπεράσματα της Συνόδου, στα οποία γίνεται αναφορά για ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη, αλλά και για ένα συνέδριο δωρητών που θα πραγματοποιηθεί προς υποστήριξη της Τουρκίας και της Συρίας μετά τους σεισμούς.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Ο λαός σας βιώνει μια οδυνηρή δοκιμασία. Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιθυμούμε να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας για την καταστροφική απώλεια ανθρώπινων ζωών μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι και θλιμμένοι από τις δραματικές συνέπειες αυτής της τρομερής καταστροφής. Οι σκέψεις μας είναι με όλες τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και με όλους εκείνους που εξακολουθούν να περιμένουν νέα. Ευχόμαστε στους πολλούς τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Υπό αυτές τις φρικτές συνθήκες, αποτίουμε φόρο τιμής στους γενναίους διασώστες που εργάζονται νυχθημερόν για να σώσουν ζωές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στέκονται πλήρως αλληλέγγυοι στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας μπροστά σε αυτή την τραγωδία.

Αμέσως μετά τον σεισμό, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παράσχουμε γρήγορα κάθε δυνατή βοήθεια για να ανακουφίσουμε τον πόνο σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Σουηδική Προεδρία ανέλαβαν την πρωτοβουλία να φιλοξενήσουν στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο μια διάσκεψη δωρητών για την κινητοποίηση κεφαλαίων από τη διεθνή κοινότητα προς υποστήριξη του λαού της Τουρκίας και της Συρίας. Είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας σε στενό συντονισμό με τις τουρκικές αρχές. Οι σκέψεις μας θα συνεχίσουν να είναι μαζί σας και με το λαό σας».

Με 6 φορτηγά ο ΟΗΕ στη βορειοδυτική Συρία

Η πρώτη βοήθεια του ΟΗΕ με έξι φορτηγά έφτασε σήμερα (ύστερα από 4 μέρες από τη μέρα που προκλήθηκε ο φονικός σεισμός των 7,8 ρίχτερ σε Τουρκία-Συρία!) στο Μπαμπ αλ Χάουα. «Η επιχείρηση διασυνοριακής βοήθειας του ΟΗΕ αποκαταστάθηκε σήμερα», δήλωσε στο Al Jazeera η Κουάζι, επικεφαλής του OCHA στην Τουρκία. «Είμαστε ανακουφισμένοι που μπορέσαμε να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία σε αυτόν τον πιεστικό χρόνο. Ελπίζουμε, ότι αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί καλώς, καθώς αυτή είναι μια ανθρωπιστική σανίδα σωτηρίας».

Νεαροί βολεϊμπολίστες στα ερείπια στο Αντιγιαμάν

Μερικές από τις καταστροφικές ιστορίες όσων χάθηκαν στον φονικό σεισμό σε Τουρκία-Συρία αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια σιγά-σιγά. Μεταξύ αυτών, είναι και αυτή μιας ομάδας βόλεϊ που διέμενε σε ξενοδοχείο στο Αντιγιαμάν όταν έγινε ο σεισμός των 7.8 Ρίχτερ. Τα πτώματα δύο καθηγητών και ενός μαθητή έχουν βρεθεί στα συντρίμμια του κτηρίου που έχει καταρρεύσει. Μέχρι στιγμής, τέσσερις από την ομάδα φαίνεται να είναι ζωντανοί, με τις προσπάθειες ανάκαμψης να συνεχίζονται.

Μια ανδρική αθλητική ομάδα από το Τουρκικό Κολλέγιο Maarif της Αμμοχώστου ποζάρει για μια φωτογραφία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Τις επόμενες μέρες οι οδηγίες για τις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ

Κλεισμένος σε σολάριουμ 39χρονος Αμερικανός- Βρέθηκε νεκρός μετά από τρεις μέρες

Σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία πήρε ο πρόεδρος της βουλής του Λιβάνου από τις ΗΠΑ

Πρώην υπουργός της Ν.Δ. στο πλευρό του γυναικοκτόνου στο Αγρίνιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα