ΑΘΗΝΑ
09:27
|
05.05.2024
Οι Αμερικανοί επιμένουν πως το μπαλόνι διενεργεί επιχειρήσεις κατασκοπείας στο πλαίσιο στόλου δεκάδων άλλων αερόπλοιων πάνω από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατασκοπευτικούς σκοπούς εξυπηρετούσε το μπαλόνι των Κινέζων πάνω από τις ΗΠΑ ώσπου καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό στις 4 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε απόψε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Επέμεινε πως το μπαλόνι «μπορούσε να πραγματοποιεί ηλεκτρονική συλλογή πληροφοριών ελέγχοντας τις αμερικανικές τηλεπικοινωνίες» υποστηρίζοντας πως ήταν μέρος ενός στόλου δεκάδων άλλων μπαλονιών που πετούσε «πάνω από τουλάχιστον 40 χώρες σε πέντε ηπείρους».

«Ξέρουμε πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας χρησιμοποίησε αυτά τα μπαλόνια για κατασκοπεία» είπε ο αξιωματούχος προσθέτοντας πως οι αμερικανικές υπηρεσίες διαθέτουν σχετικές αποδείξεις μέσω στοιχείων που συνέλεξαν τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα U-2. Ανέφερε επίσης πως οι πληροφορίες που συγκέντρωσε το σινικό μπαλόνι πάνω από τις ΗΠΑ αφορά πληροφορίες που συλλέγονται με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως οι τηλεπικοινωνίες και τα ραντάρ.

Νωρίτερα ανώτερα στελέχη του FBI δήλωσαν πως ειδικοί πράκτορες και τεχνικοί της υπηρεσίας ερευνούν και αξιολογούν τα συντρίμμια που περισυνέλλεξαν σκάφη του αμερικανικού ναυτικού μετά την κατάρριψη του μπαλονιού ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας. Διευκρίνισαν πάντως πως ένα μεγάλο μέρος των αποδείξεων παραμένει ακόμη στη θάλασσα και πως δεν υπάρχουν επί του παρόντος πληροφορίες για το πού κατασκευάστηκαν ορισμένα από τα εξαρτήματα του μπαλονιού.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν ήδη σχετικά με τα ευρήματά τους βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Κάιρο: Καμία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα