Την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα μέλη του Αρείου Πάγου από την ελληνική κοινωνία απέδειξε η αποψινή απόφασή του υπέρ των κερδοσκοπικών χρηματοπιστωτικών εταιριών (funds) ώστε να βγάλουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια.
Η απόφαση, που εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα του εξαιρετικά βραδυκίνητου ελληνικού δικαστικού συστήματος, (δηλαδή ένα 15ήμερο μετά την εισαγγελική πρόταση), αναφέρει πως οι «servicers» θα μπορούν να ξεσπιτώσουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες βγάζοντας την πρώτη κατοικία όσων χρωστάνε δόσεις δανείων σε πλειστηριασμό.
Οι «εξυπηρετητές» («servicers») των κερδοσκοπικών ταμείων και χρηματοπιστωτικών εταιριών θα μπορούν να προχωρούν σε πράξεις εκτέλεσης σε ρόλο «δικαιούχου διάδικου».
Μόλις 9 δικαστές ήταν με το μέρος του λαού…
Η απόφαση, που θα βγάλει στο δρόμο περίπου 700.000 δανειολήπτες, ελήφθη με..56 ψήφους υπέρ και μόλις 9 κατά.
Υπερ των funds είχε ταχθεί και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, στις 26 Ιανουαρίου, όταν συζητήθηκε το θέμα στην Ολομέλεια.
Νόμος της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη το 2003 ορίζει ότι πως είναι καθαρά και αφορολόγητα τα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν οι τράπεζες, τα κερδοσκοπικά ταμεία και οι «εξυπηρετητές»-δικαιούχοι διάδικοι από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, που μπορούν να αγοράζουν στο 8% της απαίτησης αλλά μέσω ενός πλειστηριασμού μπορεί να εισπράξουν έως και το 100% της απαίτησης.