ΑΘΗΝΑ
18:54
|
05.05.2024
Νέες εκκλήσεις για ένταξη στην Ε.Ε. και για περισσότερα όπλα απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρέθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου ζήτησε από τους/τις ευρωβουλευτές να επιτρέψουν στη χώρα του να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιμένοντας πως η Ευρώπη είναι το «σπίτι» της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του και η Ε.Ε. μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ότι το «ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής» και οι «ευρωπαϊκοί κανόνες ζωής» υπάρχουν «όταν κυβερνά ο νόμος».

«Αυτή είναι η Ευρώπη μας, αυτοί είναι οι κανόνες μας, αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας. Και για την Ουκρανία, είναι ένας δρόμος για το σπίτι, ένας δρόμος για το σπίτι της», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στον στόχο ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τον δρόμο του λαού μας για το σπίτι», πρόσθεσε.

Το συναισθηματικό μήνυμα του Ζελένσκι σχεδιάστηκε για να προσπαθήσει να αγγίξει τους βουλευτές της Ε.Ε., καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να πιέζει για την ένταξη της Ουκρανίας στην ένωση. Υπογράμμισε ότι η Ουκρανία μοιράζεται αξίες με την Ευρώπη και όχι με τη Ρωσία, η οποία, όπως είπε, προσπαθεί να πάει τη χώρα του πίσω στο χρόνο.

Ο πρόεδρος προειδοποίησε τους Ευρωπαίους νομοθέτες ότι η Ρωσία θέλει να επιστρέψει την Ευρώπη στην ξενοφοβία των δεκαετιών του 1930 και του 1940. «Η απάντηση για εμάς σε αυτό είναι όχι», είπε. «Εμείς υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας. Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Η νέα έκκληση του Ζελένσκι για ένταξη στην Ε.Ε. έρχεται αφότου η Ουκρανία έγινε επίσημα υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. πέρυσι. Είναι, ωστόσο, πιθανό να περάσουν ακόμη χρόνια μέχρι το Κίεβο να ξεκινήσει οποιεσδήποτε ενταξιακές συνομιλίες.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, παρουσίασε τον Ζελένσκι πριν από την ομιλία του, λέγοντάς: «Η Ουκρανία είναι Ευρώπη και το μέλλον του έθνους σας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Φυλάμε την πλάτη σας. Η ελευθερία θα επικρατήσει».

Κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική

Στο ευρωκοινοβούλιο διατυπώθηκε, ωστόσο, και κριτική στην πορεία που ακολουθεί η Ε.Ε. Η Ιρλανδή ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Κλερ Ντέιλι, καταψηφίζοντας τόνισε ότι η Ε.Ε. αντιτάχθηκε στη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών τον περασμένο Απρίλιο και αντί αυτού παρατείνει τον πόλεμο, προμηθεύοντας με όπλα την Ουκρανία και οδηγώντας την στην καταστροφή.

Η καταστροφή της Ουκρανίας, τόνισε, θα τη μετατρέψει σε ένα πεδίο αυξημένης κερδοφορίας, αφού θα χρειαστεί να ανοικοδομηθεί, ενώ τα εργατικά δικαιώματα θα έχουν διαλυθεί και ενώ χιλιάδες ζωές θα έχουν χαθεί και εκατομμύρια ανθρώπων θα έχουν μεταναστεύσει.

Κατήγγειλε ως απατηλή την διεκδίκηση απόλυτης νίκης για την Ουκρανία και τόνισε ότι το σχέδιο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και της μετατροπής της σε ένα «ευρωπαϊκό αντίστοιχο του Ισραήλ με στεροειδή» πρέπει να σταματήσει, εάν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την επιβίωση της Ουκρανίας.

Περισσότερα όπλα

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε σήμερα το «μυστικό» του ταξίδι στις Βρυξέλλες, μια μέρα αφότου πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Λονδίνο και το Παρίσι στο πλαίσιο μιας απροειδοποίητης διπλωματικής περιοδείας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο να πείσει τη Δύση να στείλει περισσότερα όπλα και στρατιωτική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει μια αναμενόμενη Ρωσική ανοιξιάτικη επίθεση.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε όλες τις χώρες που παρείχαν όπλα και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η χώρα του εξακολουθεί να χρειάζεται σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσει την ασφάλειά της, η οποία, όπως είπε, είναι και η ασφάλεια της Ευρώπης.

«Χρειαζόμαστε πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη», είπε ο Ζελένσκι. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη δυναμική της συνεργασίας μας» και να δράσουμε «γρηγορότερα από τον επιτιθέμενο», πρόσθεσε.

Συνάντηση με Μακρόν και Σολτς

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ουκρανός ηγέτης φιλοξενήθηκε στο Παρίσι από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν απένειμε στον επισκέπτη Πρόεδρο της Ουκρανίας το ανώτατο παράσημο της Γαλλίας, τον Μεγάλο Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής.

Macron Presents Legion of Honor Medal to Zelensky During Paris Visit

Νωρίτερα, ο Μακρόν είπε στον Ζελένσκι ότι η Γαλλία είναι «αποφασισμένη» να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, αποφασισμένοι να τη βοηθήσουμε στη νίκη», είπε ο Μακρόν. «Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στη Γαλλία και τους συμμάχους της για να κερδίσει τον πόλεμο, η Ρωσία δεν πρέπει και δεν θα κερδίσει τον πόλεμο».

Ο Σολτς τον περασμένο Ιούνιο επέμεινε ότι η Ουκρανία «ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια». «Οι συνάδελφοί μου και εγώ ήρθαμε εδώ στο Κίεβο σήμερα με ένα σαφές μήνυμα: Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είχε πει ο Σολτς κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο με τον Ζελένσκι.

«Το Λονδίνο στέκεται στο Κίεβο από την πρώτη μέρα»

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ζελένσκι μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο Λονδίνο, ευχαριστώντας τη Βρετανία εκ μέρους των Ουκρανών «ηρώων πολέμου».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αίθουσα του Γουέστμινστερ, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Βρετανούς βουλευτές για την υποστήριξη στην Ουκρανία. «Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ για τη γενναιότητα σας», είπε. «Ευχαριστώ πολύ. Από όλους μας».

«Το Λονδίνο στέκεται στο Κίεβο από την πρώτη μέρα», είπε στους βουλευτές. «Από τα πρώτα δευτερόλεπτα και τα πρώτα λεπτά του πλήρους πολέμου, Μεγάλη Βρετανία, απλώσατε χείρα βοηθείας, όταν ο κόσμος δεν είχε ακόμη καταλάβει πώς να αντιδράσει».

Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι η Ρωσία θα χάσει. Γνωρίζουμε ότι η νίκη θα αλλάξει τον κόσμο και αυτή θα είναι μια αλλαγή που ο κόσμος χρειάζεται. Το Ηνωμένο Βασίλειο βαδίζει μαζί μας προς την πιο σημαντική νίκη της ζωής μας. Τη νίκη πάνω στην ίδια την ιδέα του πολέμου».

«Αφότου νικήσουμε, οποιοσδήποτε επιτιθέμενος, δεν έχει σημασία, μεγάλος ή μικρός, θα ξέρει τι τον περιμένει αν επιτεθεί στη διεθνή τάξη», δήλωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα