ΑΘΗΝΑ
19:40
|
27.04.2024
Το mέta, διοργανώνει μια μοναδική προβολή της ταινίας των Boris Missirkov και Georgi Bogdanov τη Δευτέρα στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το mέta, Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού με σταθερή την επιδίωξή του για διασταύρωση της γλώσσας της τέχνης και του πολιτικού επιχειρήματος, συνεχίζοντας τη σειρά προβολών ανά τακτά διαστήματα στον πολυχώρο Μικρόκοσμος, διοργανώνει μια μοναδική προβολή της ταινίας The Cars We Drove Into Capitalism, των Boris Missirkov και Georgi Bogdanov, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Συγγρού 106).

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σχεδόν κάθε οικογένεια στο Ανατολικό Μπλοκ εκτιμούσε ιδιαίτερα την απόκτηση αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσεως που περίμενε τόσο καιρό, και το συντηρούσε άψογα. Αυτή η ταινία εξετάζει τη συναρπαστική ιστορία των σοσιαλιστικών αυτοκινήτων με βάση επιλεγμένες μαρτυρίες που απεικονίζουν τα γεγονότα και τις δυσκολίες της εποχής με μια δόση χιούμορ. Το αυτοκίνητο θεωρείτο επίσης μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό ταξικό εχθρό. Για τις περισσότερες κομμουνιστικές χώρες, το αυτοκίνητο αποτελούσε όργανο προπαγάνδας, το οποίο χρησιμοποιούνταν για να συμβολίζει την τεχνολογική πρόοδο και την ισότητα, αν όχι την ανωτερότητα του συστήματός τους. Ακόμη και δυτικές οικογένειες ήταν γνωστό ότι οδηγούσαν ένα Lada, Wartburg, Moskvitch, Trabant, Skoda ή Zaz.

Στην ταινία, συναντάμε μια νεαρή γυναίκα που εμπνεύστηκε από τα μοντέλα pin-up, ένα ζευγάρι που οδήγησε το αυτοκίνητό του προς την ελευθερία στη Δυτική Γερμανία, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αγαπημένο του μεταφορικό μέσο στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του, έναν πρώην πρωταθλητή αγώνων και φανατικό αυτοκινητιστή που μετέτρεψε το παλιό του καρότσι σε πολυτελές όχημα, και πολλούς άλλους. Ένα κινηματογραφικό ταξίδι που εστιάζει την προσοχή στους ήρωές του – άνθρωπο και μηχανή.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές της ταινίας.

Ελέυθερη είσοδος | Με Ελληνικούς υπότιτλους

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα