Περισσότεροι από 200 πολιτικοί κρατούμενοι στη Νικαράγουα αφέθηκαν ελεύθεροι και μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη, σχεδόν όλοι εξέχοντες επικριτές της κυβέρνησης που φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής των αντιφρονούντων από τον Πρόεδρο Ντάνιελ Ορτέγκα τα τελευταία χρόνια.
Ο Ορτέγκα περιέγραψε αργότερα την αιφνιδιαστική απόφαση για την απελευθέρωση των κρατουμένων ως μια ώθηση για την απέλαση εγκληματιών και προβοκατόρων που προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη Νικαράγουα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες την χαιρέτησαν ως «εποικοδομητικό βήμα» προς τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στους απελευθερωμένους πολιτικούς κρατούμενους περιλαμβάνονται πέντε πρώην υποψήφιοι για την προεδρία που προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τον όλο και πιο αυταρχικό Ορτέγκα σε εκλογές του 2021 με αποτέλεσμα για να φυλακιστούν σε μια πρωτοφανή ποινικοποίηση της πολιτικής διαφωνίας στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.
Πλαισιωμένος από κορυφαία στελέχη ασφαλείας, ο Ορτέγκα είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών δηλώσεων ότι όλοι οι κρατούμενοι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την εθνική κυριαρχία, χλευάζοντας τους ως «πράκτορες» ξένων δυνάμεων.
«Αφήστε τους να έχουν τους μισθοφόρους τους», είπε.
Νωρίτερα την Πέμπτη, ένας πιστός δικαστής του Ορτέγκα κατήγγειλε τους αποφυλακισμένους ως «προδότες» οι οποίοι απελάθηκαν.
Ώρες αργότερα, στο διεθνές αεροδρόμιο Dulles κοντά στην Ουάσιγκτον, πλήθος κόσμου περίμενε να χαιρετήσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, κυματίζοντας σημαίες και φωνάζοντας «Ελεύθερος!».
Στις παρατηρήσεις του, ο Ορτέγκα επέμεινε ότι δεν έκανε καμία παραχώρηση σε αμερικανούς αξιωματούχους πριν από την απελευθέρωση, ούτε ζήτησε την άρση των οικονομικών κυρώσεων.
«Δεν αφορούσε καμία διαπραγμάτευση», είπε, κουνώντας το δάχτυλό του από τη μία πλευρά στην άλλη.
Το 2021, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις και κατήγγειλε την επανεκλογή του Ορτέγκα ως «ψευδή» αφού όλοι οι κορυφαίοι αντίπαλοί του συγκεντρώθηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία της Νικαράγουα μήνες πριν από τις εκλογές, με δημοσιογράφους και θρησκευτικές προσωπικότητες να συμπεριλαμβάνονται στους φυλακισμένους κρατούμενους.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επαίνεσε την απελευθέρωση ως «ένα εποικοδομητικό βήμα προς την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω διάλογο μεταξύ των χωρών.
Όσοι απελευθερωθούν θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ανέφερε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε σημείωμα προς το Κογκρέσο.
Να σημειωθεί ότι οι σύμμαχοι του Ορτέγκα στο Κογκρέσο σχεδίαζαν να αλλάξουν τον νόμο για να επιτρέψουν στους αξιωματούχους να αφαιρέσουν την υπηκοότητά από τους απελευθερωμένους κρατούμενους, κάτι που θα έκλεινε ουσιαστικά κάθε σχέδιο που θα μπορούσαν να έχουν για να επιστρέψουν κάποια μέρα στην πατρίδα τους.
Ακόμα κι αν κανένα quid-pro-quo δεν οδήγησε στη μαζική απελευθέρωση, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο απομονωμένος Ortega είχε κίνητρο να δώσει προτεραιότητα στην πολιτική του επιβίωση πάνω από όλα, για αυτό και επέλεξε να ακολουθήσει τη στρατηγική της απελευθέρωσης των κρατουμένων.