ΑΘΗΝΑ
21:54
|
27.04.2024
Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε απότομα αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας πως θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς θα σταματήσει τις πωλήσεις σε αγοραστές που συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από Ε.Ε. και G7, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο Νόβακ είπε ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων με την αγορά, οι οποίες έχουν κλονιστεί από το ανώτατο όριο τιμών, που ο Νόβακ χαρακτήρισε «παράνομο».

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός των ανώτατων ορίων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου είναι μια παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και μια επέκταση των καταστροφικών ενεργειακών πολιτικών της συλλογικής Δύσης», ανέφερε σε δήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Ε.Ε. και οι χώρες της G7 εισήγαγαν ανώτατο όριο τιμών στις ρωσικές προμήθειες στις 5 Φεβρουαρίου, θέτοντας όριο 100 $ ανά βαρέλι για το ντίζελ, τα καύσιμα αεριωθουμένων και τη βενζίνη που προέρχονται από τη Ρωσία και 45 $ ανά βαρέλι για άλλα προϊόντα πετρελαίου που διαπραγματεύονται κάτω από την τιμή του αργού, όπως το μαζούτ που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Οι εξαγωγές καυσίμων με τιμές πάνω από αυτά τα όρια θα αποκλείονται από υπηρεσίες ασφάλισης από εταιρείες που βρίσκονται σε δυτικές χώρες. Το πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο εξακολουθεί να ισχύει στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Ρωσία είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για πιθανές περικοπές της παραγωγής από τότε που η Ε.Ε. και η G7 άρχισαν να συζητούν για τον περιορισμό των τιμών των ρωσικών εξαγωγών. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η μείωση της παραγωγής, η οποία ισοδυναμεί με περίπου το 5% της παραγωγής του Ιανουαρίου, μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά πετρελαίου.

Η Ρωσία είναι επί του παρόντος σε θέση να πουλά «όλους τους όγκους του παραγόμενου πετρελαίου» σε ξένες αγορές, είπε ο Νόβακ, προσθέτοντας ότι «θα ενεργήσουμε με βάση το πώς εξελίσσεται η κατάσταση της αγοράς», όταν θα λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η απόφαση της Μόσχας θα επεκτείνει τους περιορισμούς της προσφοράς πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που ανακοινώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους από τον ΟΠΕΚ+, του οποίου η Ρωσία ηγείται μαζί με τη Σαουδική Αραβία.

Ένας αναλυτής του Ομίλου UBS, ο Τζιοβάνι Σταουβόνο, δήλωσε στο Bloomberg ότι βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κανείς να καλύψει το κενό προσφοράς που δημιουργήθηκε από τις ρωσικές περικοπές.

Οι τιμές του αργού ανέβηκαν μετά την ανακοίνωση, με τον διεθνή δείκτη αναφοράς Brent να αυξάνεται κατά περισσότερο από 2% στα 86,60 δολάρια το βαρέλι στις 13:00 GMT.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα