ΑΘΗΝΑ
17:21
|
27.04.2024
Το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. έφτασε σε νέο υψηλό το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. έφτασε σε νέο υψηλό το τελευταίο τρίμηνο του 2022, λόγω της αύξησης των εισαγωγών από την Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών αυξήθηκε στα 32,9 δισεκατομμύρια λίρες (37,2 δισεκατομμύρια ευρώ) τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει καταγραφεί (σχετικό αρχείο τηρείται από την στατιστική υπηρεσία από το 1997).

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές από την Ε.Ε., εξαιρουμένων των πολύτιμων μετάλλων, εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 82 δισεκατομμυρίων λιρών (92,7 δισεκατομμυρίων ευρώ). Οι εξαγωγές ήταν 49,2 δισεκατομμύρια λίρες (55,6 δισεκατομμύρια ευρώ).

Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. £ (1,8 δισ. ευρώ) ή 2,9% τον Δεκέμβριο, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 800 εκατ. στερλίνες (904 εκατ. ευρώ) ή 2,3%.

Τα στατιστικά έδειξαν ότι, μόνο τον Δεκέμβριο, οι εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ανήλθαν σε νέο υψηλό των 28,5 δισεκατομμυρίων λιρών (32,2 δισεκατομμυρίων ευρώ). Το άλμα φέρεται να οφείλεται στην αύξηση των αγορών μηχανημάτων και εξοπλισμού μεταφοράς, ιδιαίτερα πλοίων από τη Γερμανία, και καυσίμων.

«Το Brexit εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της εικόνας, καθώς συνεχίζει να συγκρατεί τις εξαγωγές», δήλωσε στο Bloomberg η βρετανίδα ανώτερη οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Γκαμπριέλα Ντίκενς, σχολιάζοντας τα δεδομένα. «Σε πραγματικούς όρους, οι εξαγωγές αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου – εξαιρουμένων των ασταθών – ήταν 9,4% χαμηλότερες από το επίπεδο του 2018, προτού το Brexit και η Covid-19 επηρεάσουν τα δεδομένα», δήλωσε.

Η Κάθριν Μαν της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε νωρίτερα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τα επακόλουθα εμπορικά εμπόδια συνέβαλαν στην κρίση πληθωρισμού στη χώρα. «Καμία άλλη χώρα δεν επέλεξε να επιβάλει μονομερώς εμπορικούς φραγμούς στους στενότερους εμπορικούς της εταίρους», είπε.

Σύμφωνα με την ONS, το ισοζύγιο του συνολικού εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου με ολόκληρο τον κόσμο υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό των -11,4 δισεκατομμυρίων λιρών (-12,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) τον Δεκέμβριο, εν μέρει λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα