Η διάσωση πολλών επιζώντων από τα ερείπια και συντρίμμια στην Τουρκία αναπτέρωσε τη διάθεση των κουρασμένων, πλέον, διασωστών την Παρασκευή, τέσσερις ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη χώρα και τη γειτονική Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 24.000 άτομα.
Σύμφωνα με αποψινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Υγείας μόνο στην Τουρκία οι νεκροί από το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που θεωρείται ο πιο φονικός από το 1939, έφθασαν επισήμως τους 20.213 και οι τραυματίες τους 80.052.
Στη Συρία οι νεκροί εκτιμάται πως ξεπερνούν τους 4.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, το κρύο, η πείνα και η απελπισία έχει εξαντλήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που έμειναν άστεγοι στη μέση του χειμώνα από τον φονικότερο σεισμό αυτών των περιοχών εδώ και δεκαετίες.
Εντούτοις, οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων σβήνουν καθώς οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή.
Νεκρό το ζεύγος Ελλήνων στην Αντιόχεια
Τραγικός επίλογος μπήκε σήμερα το απόγευμα σε ότι αφορά το ζευγάρι Ελλήνων, η τύχη των οποίων αγνοούνταν από χτες.
Ο 65χρονος Γιώργος Αντύπας και η 62χρονη σύζυγός του Νίντα, εντοπίστηκαν νεκροί τέσσερις μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στα συντρίμμια πολυκατοικίας στην Αντιόχεια από Τούρκους διασώστες.
Νωρίτερα, η κόρη του ζευγαριού των Ελλήνων μίλησε στο Open, εκφράζοντας την αγωνία της για την τύχη των γονιών της. Όταν έγινε ο σεισμός ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη στην Αντιόχεια και ζητούσαμε από τους διασώστες από τη Δευτέρα να έρθουν να τους αναζητήσουν. Το διαμέρισμά τους ήταν σε 6οροφο κτίριο που γκρεμίστηκε. Οι γονείς μου έμειναν στον 5ο όροφο. Θα μπορούσαν να τους σώσουν εάν έρχονταν τις πρώτες 24 ώρες, ωστόσο δεν ήρθε κανείς στο σημείο. «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε» είπαν ψάχνουμε σε σημεία όπου ακούγονται φωνές, ανέφερε η γυναίκα ξεσπώντας σε κλάματα. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας πολίτης και η μητέρα μου έχει τουρκική και ελληνική υπηκοότητα. Ο προ προπάππους μου είχε έρθει στην Τουρκία από την Ελλάδα και ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Τουρκία όπως και εγώ. Ζούσαμε χρόνια στη Συρία με τον πόλεμο επιστρέψαμε στην Τουρκία. «Θέλουμε έστω να βρούμε τις σορούς τους», σημείωσε συγκλονισμένη.
Μικρά θαύματα
Στη νότια Τουρκία νεογέννητο μωρό και η μητέρα του σώθηκαν από τα συντρίμμια, περίπου 90 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό της Δευτέρας. Το αγοράκι που είναι 10 ημερών και ονομάζεται Yagiz, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στην επαρχία Χατάι. .
Πριν τα ξημερώματα κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι διασώστες ανέσυραν τον Αντνάν Μουχάμεντ Κορκούτ από το υπόγειο όπου είχε εγκλωβιστεί από τον σεισμό τη Δευτέρα. Ο 17χρονος χαμογέλασε στο πλήθος φίλων και συγγενών που φώναζαν το ονόμά του, χειροκροτούσαν και έκλαιγαν με δάκρυα χαράς καθώς τον μετέφεραν και τον έβαζαν σε φορείο. «Δόξα τω Θεώ», είπε, αγκαλιάζοντας τη μητέρα του και άλλους που έσκυψαν για να τον φιλήσουν και να τον αγκαλιάσουν καθώς τον φόρτωναν σε ασθενοφόρο. «Σας ευχαριστώ όλους».
Παγιδευμένος για 94 ώρες, αλλά όχι εξαντλημένος και τραυματισμένος, ο έφηβος είπε ότι είχε αναγκαστεί να πιει τα ούρα του για να σβήσει τη δίψα του. «Μπόρεσα να επιβιώσω με αυτόν τον τρόπο», είπε. «Έχω έναν γιο σαν κι εσένα», του είπε ένας υπάλληλος διάσωσης, που ονομάστηκε Yasemin, αφού τον αγκάλιασε θερμά. «Σου το ορκίζομαι, δεν έχω κοιμηθεί τέσσερις μέρες. Ορκίζομαι ότι δεν κοιμήθηκα. Προσπαθούσα να σε βγάλω έξω».
Η κόρη του ζευγαριού των Ελλήνων μίλησε στο Open, εκφράζοντας την αγωνία της για την τύχη των γονιών της. Όταν έγινε ο σεισμός ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη στην Αντιόχεια και ζητούσαμε από τους διασώστες από τη Δευτέρα να έρθουν να τους αναζητήσουν. Το διαμέρισμά τους ήταν σε 6οροφο κτίριο που γκρεμίστηκε. Οι γονείς μου έμειναν στον 5ο όροφο. Θα μπορούσαν να τους σώσουν εάν έρχονταν τις πρώτες 24 ώρες, ωστόσο δεν ήρθε κανείς στο σημείο. «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε» είπαν ψάχνουμε σε σημεία όπου ακούγονται φωνές, ανέφερε η γυναίκα ξεσπώντας σε κλάματα. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας πολίτης και η μητέρα μου έχει τουρκική και ελληνική υπηκοότητα. Ο προ προπάππους μου είχε έρθει στην Τουρκία από την Ελλάδα και ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Τουρκία όπως και εγώ. Ζούσαμε χρόνια στη Συρία με τον πόλεμο επιστρέψαμε στην Τουρκία. «Θέλουμε έστω να βρούμε τις σορούς τους», σημείωσε συγκλονισμένη.
Ο Άσαντ στο νοσοκομείο στο Χαλέπι
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαλεπιού επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή ο Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, σηματοδοτώντας την πρώτη αναφερόμενη παρουσία του σε σεισμόπληκτη περιοχή, πέντε μέρες μετά τη φονική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ.
Από το γραφείο Τύπου της συριακής Προεδρίας κυκλοφόρησαν εικόνες με τον Μπασάρα αλ Άσαντ και τη σύζυγό του να επισκέπτονται ανθρώπους που τραυματίστηκαν από τον σεισμό που έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 21.500 ανθρώπων στη Συρία και την Τουρκία.
Το «ευχαριστώ» των Τσαβούσογλου-Ιμπραήμ Καλίν στους Έλληνες
Τις ευχαριστίες του για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδος στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έχει κοστίζει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους, εξέφρασε δημοσίως ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Ειδικότερα, ο κ. Καλίν, απαντώντας στο μήνυμα στο Twitter του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα τουρκικά, έγραψε: «Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξή σας».
Ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες στις 10:30 το βράδυ με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η χώρα μας στον χτυπημένο από τον καταστροφικό σεισμό, τουρκικό λαό. Όπως έγινε γνωστό η επικοινωνία ήταν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η βοήθεια που έστειλε η χώρα μας είναι πολύ ουσιαστική και όχι συμβολική, καθώς όλα τα πράγματα που περιλαμβάνονται στην ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό.
Τραγικός επίλογος για την ομάδα βόλεϊ της Αμμοχώστου
Τραγικός επίλογος για την ομάδα βόλεϊ από την Αμμόχωστο που είχε βρεθεί για τουρνουά στην περιοχή Αντιγιαμάν της Τουρκίας την ημέρα του φονικού σεισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμόδιων Αρχών – που μεταφέρει η ΕΡΤ – τα άψυχα σώματα 16 ανθρώπων βρέθηκαν στα ερείπια του ξενοδοχείου Isias, όπου διέμενε η ομάδα των 39 ατόμων. Το επταώροφο ξενοδοχείο, όπου διέμεναν τα παιδιά, μαζί με γονείς και καθηγητές από το Turkish Maarif College της Αμμοχώστου, κατέρρευσε από τον σεισμό. Τέσσερα άτομα της ομάδας κατάφεραν να βγουν από τα ερείπια με δικά τους μέσα αμέσως μετά τον σεισμό. Η μικρότερη εκ των μαθητών (σ.σ. αγοριών και κοριτσιών) που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι 14 ετών.
Ιδιώτες Έλληνες εθελοντές στην Τουρκία
Πέρα από την επίσημη στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας, ο οποίος έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, υπάρχουν και οι ιδιώτες εθελοντές που σπεύδουν να συνδράμουν. Κάποιοι από αυτούς ανήκουν στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, που πέρασε οδικώς τα σύνορα στις 03:15. Εκεί τους υποδέχθηκαν οι Τούρκοι σε εξαιρετικά θερμό και συγκινητικό κλίμα. Στις 08:15 έφτασαν στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια, με πολιτική πτήση που είχε προγραμματιστεί, έφτασαν στα Άδανα και ακολούθως μεταφέρθηκαν οδικώς σε σεισμόπληκτη περιοχή όπου θα επιχειρήσουν.
Η ομάδα, που αποτελείται από 30 άτομα, έχει μαζί της, εκτός από τον απαραίτητο εξοπλισμό, δύο μεγάλες σκηνές στρατιωτικού τύπου για τη διαμονή τους δίπλα στα ερείπια. Παράλληλα, έχουν εφοδιαστεί με ξηρά τροφή επιβίωσης (γαλέτες – μακράς διαρκείας) σε κάδους αεροστεγείς για 7 ημέρες.
«Αντιόχεια τέλος»
Οι εικόνες που μεταδίδονται στα διεθνή Media από την Αντιόχεια, θυμίζουν πραγματικά το τέλος του κόσμου. Η Αντιόχεια που βρίσκεται στην επαρχία του Χάταϊ, ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά από τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία, με αποτέλεσμα, πέραν των εκατοντάδων θυμάτων, να βρεθούν άστεγοι οι πολίτες της, από τη μια στιγμή στην άλλη.