ΑΘΗΝΑ
23:53
|
06.05.2024
Μια επίσκεψη που θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη της βραζιλιάνικης δημοκρατίας και στις κοινές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, προσκεκλημένος στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν σε μια επίσκεψη που θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη της βραζιλιάνικης δημοκρατίας και στις κοινές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε ένα πολυμερές ταμείο με στόχο την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου στη Βραζιλία, μια συνεισφορά που θα μπορούσε να ανακοινωθεί κατά τη συνάντησή τους, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση γνώση του θέματος.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων δημοκρατιών του δυτικού ημισφαιρίου ήταν χλιαρές υπό τον ακροδεξιό προκάτοχο του Λούλα, Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμμαχο του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λούλα θα επισκεφθεί τον Μπάιντεν το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από συνάντηση με τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς και τους Δημοκρατικούς βουλευτές το πρωί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας δήλωσε ότι η υποστήριξη για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας του Λούλα στην Ουάσιγκτον.

Η Βραζιλία είναι επίσης πρόθυμη να εντάξει περισσότερες χώρες να συνεισφέρουν στο Ταμείο για τον Αμαζόνιο που ξεκίνησε η Γερμανία και η Νορβηγία ώστε να στηρίξουν την προστασία των τροπικών δασών και τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την ένταξη στο ταμείο 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επιβεβαίωσαν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μια συνεισφορά των ΗΠΑ στο ταμείο που διαχειρίζεται η Βραζιλία θα υπογραμμίσει την επαναφορά των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μετά την πρόσφατη περίοδο των παγωμένων σχέσεων.

Ο Λούλα ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον με την υπουργό Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα, η οποία αναμένεται να συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Μπάιντεν για το κλίμα, Τζον Κέρι. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Σχέσεων, Οικονομικών και Φυλετικής Ισότητας.

Η Βραζιλία ενίσχυσε τη δέσμευσή της για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας από μια επιχείρηση επιβολής του νόμου κατά των παράνομων μεταλλωρύχων χρυσού που κατέστρεψαν τον καταφύγιο των ιθαγενών Γιανομάνι στη βόρεια Βραζιλία.

Ο Μπολσονάρου είχε χαλαρώσει τα μέτρα την προστασία του περιβάλλοντος, ενθαρρύνοντας την εξόρυξη και την υλοτομία στον Αμαζόνιο και επιτρέποντας στην αποψίλωση των δασών στην περιοχή να φτάσει σε υψηλό 15 ετών.

Το μεγαλύτερο έθνος της Λατινικής Αμερικής ενδιαφέρεται επίσης για προνομιακή πρόσβαση στην αμυντική αγορά των ΗΠΑ και στις πωλήσεις εξοπλισμού του Πενταγώνου, είπε ο Αρσλανιάν στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς σχετικά με την πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τη Μπραζίλια να υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, ο διπλωμάτης είπε ότι η Βραζιλία παραμένει ουδέτερη και καλεί για διάλογο για την επίτευξη ειρήνης.

Η συνάντηση του Λούλα με τον Μπάιντεν αντιπροσωπεύει μια επίδειξη υποστήριξης στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας, οι οποίοι έπεσαν υπό πίεση με την άρνηση του Μπολσονάρου να παραδεχτεί την ήττα στις εκλογές του Οκτωβρίου και την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια από τους υποστηρικτές του στις 8 Ιανουαρίου, μία εβδομάδα μετά την προεδρική ορκωμοσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα