ΑΘΗΝΑ
00:20
|
28.04.2024
Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, αρνήθηκαν να σχολιάσουν, επικαλούμενοι το απόρρητο καθεστώς των προγραμμάτων, ανέφερε η Washington Post.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προσπαθεί να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου να χρηματοδοτήσουν δύο άκρως απόρρητα προγράμματα στην Ουκρανία, τα οποία τέθηκαν σε αναμονή μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ανέφερε σήμερα η Washington Post.

Εάν το Πεντάγωνο πάρει αυτό που θέλει, οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ξανά το 2024, υποστήριξε η εφημερίδα.

Η WaPo, επικαλούμενη ανώνυμους νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι τα εν λόγω σχέδια θα επιτρέψουν σε αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό να προσλαμβάνει Ουκρανούς πράκτορες για να «παρατηρούν τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις και να καταπολεμούν την παραπληροφόρηση».

Ανέφερε ότι τα προγράμματα θεωρούνται ως μια μορφή «παράτυπου πολέμου», που προορίζονται για χρήση εναντίον αντιπάλων, με τους οποίους η Ουάσιγκτον δεν εμπλέκεται σε στρατιωτική σύγκρουση.

Ενώ το Πεντάγωνο έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει τον φάκελό του για την επανέναρξη αυτών των επιχειρήσεων, το Κογκρέσο είναι απίθανο να λάβει απόφαση για το θέμα πριν από το φθινόπωρο του 2023, ανέφερε η εφημερίδα.

Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι ένα μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει για το εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επέτρεπε σε Αμερικανούς στρατιωτικούς να έχουν φυσική παρουσία στην Ουκρανία για να επιβλέπουν τις δραστηριότητες των Ουκρανών «τοποτηρητών» τους.

Σύμφωνα με την WaPo, οι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να καταλήξουν να πρέπει να επιβλέπουν τις επιχειρήσεις από μια γειτονική χώρα, κάτι που φέρεται να έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν το Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως στα προγράμματα, καθώς αρκετοί επικριτές τους παραμένουν αμετάπειστοι, υποστήριξε το άρθρο. Ορισμένοι από αυτούς φέρεται να ανησυχούν ότι τέτοιες επιχειρήσεις ενδέχεται να παρασύρουν τις ΗΠΑ βαθύτερα στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Αυτό που ξεκίνησε ως αποστολή αναγνώρισης μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μάχη όταν αρχίσουν να πυροβολούνται οι τοποτηρητές», είπε ένας αξιωματούχος στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας. Συνέχισαν προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές «πώς το τμήμα [άμυνας] πρόκειται να αλλάξει τη γνώμη του Κογκρέσου σχετικά με αυτό».

Εκπρόσωποι των επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Ενόπλων Υπηρεσιών, καθώς και του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, αρνήθηκαν να σχολιάσουν, επικαλούμενοι το απόρρητο καθεστώς των προγραμμάτων, ανέφερε η Post.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα