ΑΘΗΝΑ
14:54
|
04.05.2024
Η Κίνα επέβαλε το Σάββατο αυστηρότερες απαιτήσεις διαχείρισης κινδύνου για τις τράπεζες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα επέβαλε το Σάββατο αυστηρότερες απαιτήσεις διαχείρισης κινδύνου για τις τράπεζες, απαιτώντας από αυτές να ταξινομούν τους κινδύνους χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων έγκαιρα και συνετά, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσουν καλύτερα τους πιστωτικούς κινδύνους των δανειστών, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Από την 1η Ιουλίου, οι τράπεζες πρέπει να ταξινομούν περιουσιακά στοιχεία πέρα από τα σημερινά απαιτούμενα δάνεια – συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ομόλογα, του διατραπεζικού δανεισμού και των περιουσιακών στοιχείων εκτός ισολογισμού – σε πέντε κατηγορίες που κυμαίνονται από «κανονικές» έως «απώλειες», σύμφωνα με κανόνες που δημοσιεύει η κεντρική τράπεζα και η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών και των ασφαλίσεων.

Οι κανόνες θα βοηθήσουν «τις εμπορικές τράπεζες να αξιολογούν τους πιστωτικούς κινδύνους με μεγαλύτερη ακρίβεια και να αντικατοπτρίζουν την πραγματική ποιότητα των χρηματοοικονομικών τους περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η People’s Bank of China και η China Banking and Insurance Regulatory Commission (CBIRC).

Οι ισχύοντες κανόνες είναι ανεπαρκείς επειδή «τα τελευταία χρόνια, η δομή του ενεργητικού των εμπορικών τραπεζών της Κίνας έχει αλλάξει αρκετά και η ταξινόμηση κινδύνου αντιμετωπίζει πολλές νέες καταστάσεις και προβλήματα», ανέφερε η CBIRC. Οι νέοι κανόνες, είπε, θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη πρόληψη των πιστωτικών κινδύνων, είπε η ρυθμιστική αρχή.

Οι κανόνες θα ισχύουν για τις νέες δραστηριότητες των τραπεζών. Έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του 2025 για να επαναταξινομήσουν τα υπάρχοντα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι αρχές είχαν ήδη παροτρύνει τις τράπεζες να εντείνουν τον δανεισμό και τις αγορές ομολόγων για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά την αύξηση των μολύνσεων από τον COVID-19 και τα προβλήματα στον τεράστιο τομέα ακινήτων. Τα νέα τραπεζικά δάνεια αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο στα 4,9 τρισεκατομμύρια γιουάν (720 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι κανόνες του Σαββάτου παροτρύνουν τις τράπεζες να ελέγχουν εξονυχιστικά τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία όταν ταξινομούν κινδύνους για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ή τα προϊόντα τιτλοποίησης.

Οι δανειστές θα πρέπει επίσης να τηρούν αυστηρά τους κανόνες κατά την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων στις αναδιαρθρώσεις χρέους. Ένας αυξανόμενος αριθμός κατασκευαστών ακινήτων αντιμετωπίζει αναδιάρθρωση καθώς αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αποπληρωμής.

Οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να πραγματοποιούν ταξινόμηση κινδύνου όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο και πρέπει να «ενισχύουν την παρακολούθηση, την ανάλυση και την έγκαιρη προειδοποίηση» των κινδύνων και να λαμβάνουν έγκαιρα προληπτικά μέτρα, λένε οι κανόνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Boeing mafia;

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα