ΑΘΗΝΑ
15:46
|
19.04.2024
Δικαστήριο της Νικαράγουας καταδίκασε τον καθολικό επίσκοπο Ρολάντο Αλβαρέζ σε περισσότερα από 26 χρόνια φυλάκιση την Παρασκευή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Νικαράγουας καταδίκασε τον καθολικό επίσκοπο Ρολάντο Αλβαρέζ σε περισσότερα από 26 χρόνια φυλάκιση την Παρασκευή, μια ημέρα αφότου ο κληρικός και επικριτής του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα αρνήθηκε να απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της απελευθέρωσης κρατουμένων.

Ο Αλβαρέζ, επίσκοπος της επισκοπής Matagalpa, καταδικάστηκε για προδοσία, υπονόμευση της εθνικής ακεραιότητας και διάδοση ψευδών ειδήσεων, μεταξύ άλλων κατηγοριών.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της Παρασκευής ανακοινώθηκε επίσης ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο και θα του αφαιρεθεί η υπηκοότητα της Νικαράγουας.

Αρχικά προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου, η καταδίκη του επισκόπου, ευρέως γνωστή από τον Καθολικό επίτιμο ιερέα, επιταχύνθηκε χωρίς εξήγηση.

«Το μίσος της δικτατορίας της Νικαράγουας για τον κ. Ρολάντο Αλβαρέζ είναι παράλογο και εκτός ελέγχου”, έγραψε στο Twitter μετά την ποινή ο Σίλβιο Μπαέζ, ανώτερος επίσκοπος της Νικαράγουας εξόριστος στο Μαϊάμι.

Επαινώντας το «ηθικό ανάστημα» του Αλβαρέζ, ο Μπαέζ προέβλεψε ότι ο Αλβαρέζ θα απελευθερωθεί τελικά.

Ο Αλβαρέζ συμπεριλήφθηκε στην αιφνιδιαστική απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων που κάλυπτε περισσότερα από 200 άτομα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ορτέγκα την Πέμπτη, αλλά ο Αλβαρέζ δεν επρόκειτο να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που προοριζόταν για ένα αεροδρόμιο της περιοχής της Ουάσιγκτον DC.

Σε τηλεοπτικά σχόλια αργότερα την Πέμπτη, ο Ορτέγκα χλεύασε τους αποφυλακισμένους ως εγκληματίες μισθοφόρους ξένων δυνάμεων που προσπάθησαν να υπονομεύσουν την εθνική κυριαρχία και είπε ότι ο Αλβάρες είχε επιστρέψει στη φυλακή.

Τον περασμένο Αύγουστο, η αστυνομία του Ορτέγκα συνέλαβε τον Αλβαρέζ αφού τον απομάκρυνε από την εκκλησιαστική περιουσία όπου είχε κλειστεί ο ίδιος, άλλοι τέσσερις ιερείς και δύο ιεροσπουδαστές από την επισκοπή του.

Μαζί τους συνελήφθη και ένας εικονολήπτης καθολικού τηλεοπτικού καναλιού.

Αυτόν τον μήνα, επτά από τους άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 10 ετών με την κατηγορία της προδοσίας και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Όλοι όμως επιβιβάστηκαν στην πτήση για την Ουάσιγκτον την Πέμπτη.

Ο Ορτέγκα κατηγόρησε τους Καθολικούς ηγέτες ότι προσπάθησαν να τον ανατρέψουν όταν κάποιοι υπηρέτησαν ως μεσολαβητές με ομάδες διαμαρτυρίας μετά τις διαδηλώσεις που σκότωσαν περίπου 300 ανθρώπους το 2018.

Έκτοτε, η κυβέρνηση του πρώην μαρξιστή επαναστάτη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου έχει εκδιώξει καθολικές καλόγριες και ιεραποστόλους και έκλεισε τους καθολικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μετά τη σύλληψη του Αλβαρέζ τον Αύγουστο, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σε «ανοιχτό και ειλικρινή» διάλογο για την επίλυση της σύγκρουσης στη Νικαράγουα. Είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση «με ανησυχία και πόνο».

Τα σχόλια αποτέλεσαν τις μοναδικές παρατηρήσεις του Φραγκίσκου μετά τις διαδηλώσεις του 2018 και δεν ανέφερε συγκεκριμένα τον Αλβάρες με το όνομά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα