Παρέμβαση έξω από το σπίτι του υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που εκμηδενίζει τα πτυχία των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών πραγματοποίησε ο Ρουβίκωνας την Κυριακή, αναρτώντας πανό έξω από το σπίτι του υφυπουργού και πετώντας τρικάκια με σχετικά συνθήματα.
«Σύμφωνα με το Π.Δ. τα πτυχία που θα παίρνουν οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών εξομοιώνονται με απολυτήρια λυκείου. Χωρίς την προβλεπόμενη δημοκρατική διαδικασία, χωρίς έναν υποτυπώδη δημόσιο διάλογο καμία πρόβλεψη και καμία μέριμνα χωρίς να στοιχειοθετεί έναν σοβαρό λόγο που να δικαιολογεί τον νομό-διάταγμα. Έτσι λοιπόν, ένας ολόκληρος επαγγελματικό κλάδος βρέθηκε προ τετελεσμένου. Με μια ακόμα φαστ τρακ διαδικασία» σημειώνει σχετικά η αναρχική συλλογικότητα σε ανάρτησή της στο facebook.
Την ίδια ώρα, ο Ρουβίκωνας αναφέρεται στις δυσκολίες που συνεπάγεται η ενασχόληση με τον καλλιτεχνικό χώρο, επισημαίνοντας ότι «οι άνθρωποι που επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτόν τον κλάδο δεινοπαθούν για περάσουν στις σχολές και δεινοπαθούν για να αποφοιτήσουν, ενώ στην προσπάθεια τους να βρουν δουλειά στο αντικείμενο τους καλούνται να ανεχτούν από κακοποιητικές και εξευτελιστικές συμπεριφορές, μέχρι την ωμή εκμετάλλευση, που σε κάθε επάγγελμα του κλάδου έχει την δική της εκδοχή. Απλήρωτη εργασία, κλπ, τη στιγμή που ο χώρος που έχουν επιλέξει, από άποψη υλική είναι χρόνια παρατημένος».
Παράλληλα, η συλλογικότητα εστιάζει στην κυβερνητική εγκατάλειψη των καλλιτεχνών κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς και στις προσπάθειες στοχοποίησής τους, υπενθυμίζοντας ότι «κατά την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της πανδημίας, έκλεισαν όλοι οι συναυλιακοί χώροι, τα θέατρα, κινηματογράφοι, απαγορεύτηκε η μουσική σε χώρους εστίασης, η οποιαδήποτε πολιτιστική εκδήλωση. Αφήνοντας τους εργαζόμενους επί ξύλου κρεμάμενους, με άγνωστο που πως θα εξελισσόταν και που θα κατέληγε η κατάσταση. Στις αντιδράσεις μάλιστα η απάντηση ήταν η διαπόμπευση και κατασυκοφάντηση».
«Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα που όχι απλά υπάρχει πλήρης απουσία κάθε απόπειρας αναβάθμισης των σπουδών στις τέχνες, αλλά υποσκάπτονται τα εργασιακά τους δικαιώματα με πλήρη απαξίωση από την πλευρά του κράτους για αυτές. Είναι αυτή η αστική λογική που θεωρεί τον πολιτισμό και την προσφορά του είτε αποκλειστικά ένα προνόμιο λίγων στην καλύτερη, άχρηστο για την ευρύτερη παιδεία των ανθρώπων στη χειρότερη» καταλήγει η ανακοίνωση της συλλογικότητας, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες της παρέμβασης.