ΑΘΗΝΑ
22:44
|
05.05.2024
Ο πρώην πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο δήλωσε το Σάββατο ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη Βραζιλία «τις επόμενες εβδομάδες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου δήλωσε το Σάββατο ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη Βραζιλία «τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει το Associated Press.

Το σχόλιο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε μια ευαγγελική εκκλησία στη Φλόριντα ήταν η πρώτη φορά που ο Μπολσονάρου έκανε δημόσια δήλωση σχετικά με την επιστροφή στην πατρίδαι.

Ο ακροδεξιός πολιτικός βρίσκεται στις ΗΠΑ από τότε που έφτασε στο Ορλάντο της Φλόριντα, στις 31 Δεκεμβρίου, την παραμονή της ορκωμοσίας του αριστερού αντιπάλου του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ως σημερινού προέδρου της Βραζιλίας.

Η εκδήλωση του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στα πορτογαλικά για ένα βραζιλιάνικο πλήθος υποστηρικτών του Μπολσονάρου που ζουν στο εξωτερικό και οργανώθηκε από τη δεξιά οργάνωση Yes Brazil USA. Ο Μπολσονάρου επευφημήθηκε σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Υπήρξαν εικασίες τις τελευταίες εβδομάδες για το πότε ο Μπολσονάρου θα μπορούσε να επιστρέψει στη Βραζιλία, όπου είναι το αντικείμενο πολλών ερευνών για πιθανές αδικοπραγίες.

Αρχικά εισήλθε στις ΗΠΑ με διπλωματική βίζα ενός μήνα, η οποία έληξε στις 31 Ιανουαρίου. Συνοδευόταν από μια ομάδα προεδρικών συμβούλων και τη σύζυγό του, οι οποίοι έφυγαν όλοι από τη Φλόριντα τον περασμένο μήνα.

Οι δικηγόροι του Μπολσονάρου δήλωσαν πρόσφατα στα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ότι έκαναν αίτηση για τουριστική βίζα για να παρατείνουν τη διαμονή του στις ΗΠΑ.

Εν μέσω εικασιών για τα σχέδια του Μπολσονάρου, ένας από τους γιους του, ο γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρου, είπε στους Βραζιλιάνους δημοσιογράφους ότι δεν ήξερε πότε θα επέστρεφε ο πατέρας του. «Μπορεί να είναι αύριο, μπορεί να είναι σε έξι μήνες, μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ. Δεν γνωρίζω. Χαλαρώνει», είπε ο γιος.

Για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία τριών και πλέον δεκαετιών ως νομοθέτης και στη συνέχεια ως πρόεδρος, ο Μπολσονάρου δεν απολαμβάνει πλέον την ειδική νομική προστασία που απαιτεί οποιαδήποτε δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μπολσονάρου είναι αντικείμενο τεσσάρων ερευνών, οι οποίες είχαν βρεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και στάλθηκαν στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ των ερευνών είναι εάν ο Μπολσονάρου είχε κάποιο ρόλο στην υποκίνηση της εξέγερσης της 8ης Ιανουαρίου από υποστηρικτές του που εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, απαιτώντας την ανατροπή της εκλογικής ήττας του από τον Λούλα.

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης ποιος οργάνωσε και χρηματοδότησε τη μαζική συγκέντρωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου, που ήρθαν στην πρωτεύουσα από όλη τη Βραζιλία.

Μία από τις έρευνες που διεξάγει η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη είναι ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την υποκίνηση των εγκλημάτων, καθώς και ποιος χρηματοδότησε ανθρώπους από όλη τη χώρα για να ταξιδέψουν στη Μπραζίλια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα