ΑΘΗΝΑ
18:35
|
09.11.2024
Το Ιράν τίμησε την 44η επέτειο της επανάστασης το Σάββατο με κρατικά οργανωμένες συγκεντρώσεις, ενώ αντικυβερνητικοί χάκερ διέκοψαν για λίγο μια τηλεοπτική ομιλία του Ραΐσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ισλαμική Δημοκρατία τίμησε την 44η επέτειο της ιρανικής επανάστασης το Σάββατο με κρατικά οργανωμένες συγκεντρώσεις, ενώ αντικυβερνητικοί χάκερ διέκοψαν για λίγο μια τηλεοπτική ομιλία του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ραΐσι, του οποίου η σκληροπυρηνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις από τους νεαρούς διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνσή της, έκανε έκκληση στην «εξαπατημένη νεολαία» να μετανοήσουν ώστε να τους δοθεί χάρη από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

Σε αυτή την περίπτωση, είπε σε ένα πλήθος που συγκεντρώθηκε στην εκτεταμένη πλατεία Azadi της Τεχεράνης: «Ο ιρανικός λαός θα την αγκαλιάσει με ανοιχτές αγκάλες».

Η ζωντανή τηλεοπτική του ομιλία διακόπηκε στο διαδίκτυο για περίπου ένα λεπτό, με ένα λογότυπο να εμφανίζεται στην οθόνη μιας ομάδας αντιιρανικών κυβερνητικών χάκερ που ακούει στο όνομα «Edalate Ali (Δικαιοσύνη του Αλί). Μια φωνή φώναζε «Θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Εθνικές διαδηλώσεις σάρωσαν το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, τον Σεπτέμβριο, που βρισκόταν υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής της χώρας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με μια θανατηφόρα καταστολή στις διαδηλώσεις, μια από τις ισχυρότερες προκλήσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία από τότε που η επανάσταση του 1979 τερμάτισε τα 2.500 χρόνια μοναρχίας.

Στο πλαίσιο της αμνηστίας για την επέτειο της επανάστασης, οι ιρανικές αρχές απελευθέρωσαν την Παρασκευή τον φυλακισμένο αντιφρονούντα Φαρχάντ Μεϊσαμί, ο οποίος είχε κάνει απεργία πείνας, και την Ιρανο-γαλλίδα ακαδημαϊκό Φαριμπά Αντελκάχ.

Την Κυριακή, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέδωσε αμνηστία που καλύπτει μεγάλο αριθμό κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που συνελήφθησαν σε πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA είπε ότι δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι και διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών επιφανών προσωπικοτήτων, αφέθηκαν ελεύθεροι βάσει της αμνηστίας, αλλά ότι οι ακριβείς συνθήκες της αποφυλάκισής τους δεν ήταν γνωστές.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα έχουν εκφράσει ανησυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πολλοί μπορεί να αναγκάστηκαν να υπογράψουν δεσμεύσεις ότι δεν θα επαναλάβουν τα «αδικήματα» τους πριν αφεθούν ελεύθεροι. Η δικαιοσύνη το διέψευσε την Παρασκευή.

Η HRANA ανέφερε ότι μέχρι την Παρασκευή, 528 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 71 ανήλικοι. Ανέφερε ότι 70 κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας σκοτώθηκαν επίσης. Έως και 19.763 διαδηλωτές πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί.

Οι ιρανοί ηγέτες και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επί εβδομάδες έκκληση για ισχυρή προσέλευση στις συγκεντρώσεις του Σαββάτου ως επίδειξη αλληλεγγύης και δημοτικότητας σε μια προφανή απάντηση στις διαδηλώσεις.

Την παραμονή της επετείου το βράδυ της Παρασκευής, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πυροτεχνήματα στο πλαίσιο εορτασμών υπό την αιγίδα της κυβέρνησης και οι άνθρωποι φώναζαν «Αλλάχου Ακμπάρ! (Ο Θεός είναι ο Μεγαλύτερος!)». Ωστόσο πολλοί ακούγονταν να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα!». και «Θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία» σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβερνητική τηλεόραση μετέδωσε το Σάββατο ζωντανά πλάνα από τις κρατικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Στην Τεχεράνη, εγχώριας κατασκευής αντιβαλλιστικοί πύραυλοι, ένα drone, ένα ανθυποβρυχιακό καταδρομικό και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός εκτέθηκαν ως μέρος των εορτασμών.

«Οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα του εχθρού δεν είναι η γυναίκα, η ζωή ή η ελευθερία», είπε ο Ραΐσι σε μια ζωντανή τηλεοπτική ομιλία στην πλατεία Αζαντί της Τεχεράνης, αναφερόμενος στο σύνθημα υπογραφής των διαδηλωτών.

«Μάλλον θέλουν να πάρουν την ανεξαρτησία μας», είπε.

Η ομιλία του διακόπτονταν συχνά από φωνές «Θάνατος στην Αμερική» – σήμα κατατεθέν σύνθημα σε κρατικές συγκεντρώσεις. Το πλήθος φώναζε επίσης «Θάνατος στο Ισραήλ».

Ο Ραΐσι κατηγόρησε τους «εχθρούς» ότι προωθούν «το χειρότερο είδος χυδαιότητας, που είναι η ομοφυλοφιλία».

Η Αντελκάχ, η οποία βρισκόταν στη φυλακή από το 2019, ήταν μία από τους επτά Γάλλους υπηκόους που κρατήθηκαν στο Ιράν, ένας παράγοντας που επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Τεχεράνης τους τελευταίους μήνες.

Καταδικάστηκε το 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες εθνικής ασφάλειας. Μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό αργότερα, αλλά τον Ιανουάριο επέστρεψε στη φυλακή. Η Αντελκάχ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η απελευθέρωση του Μεϊσάμι ήρθε μια εβδομάδα αφότου οι υποστηρικτές του προειδοποίησαν ότι κινδύνευε να πεθάνει εξαιτίας της απεργίας πείνας του. Συνελήφθη το 2018 επειδή διαμαρτυρόταν για την υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ.

Ανακοινώνοντας την απελευθέρωση της Αντελκάχ την Παρασκευή, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να αποκατασταθούν οι ελευθερίες της, «συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στη Γαλλία εάν το επιθυμεί».

«Νομικά, ο φάκελός της θεωρείται ολοκληρωμένος και νομικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα να φύγει από τη χώρα, αλλά αυτό το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί. Άρα… δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό θα πάρει», είπε ο δικηγόρος της, Χοτζάτ Κερμάνι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άμστερνταμ: Ο ισραηλινός στρατός τελικά δεν θα στείλει αεροπλάνα για την παραλαβή των οπαδών της Μακάμπι

Άγιαξ-Μακάμπι: 5-0: Οι πράκτορες της Μοσάντ, το λεπτό σιγής για τη Βαλένθια, οι βανδαλισμοί, τα συνθήματα και τελικά ο ξυλοδαρμός των Ισραηλινών οπαδών στο Άμστερνταμ.
ΣΥΝΑΦΗ

Τα φαρδιά ρούχα της μόδας, δείχνουν τη φτώχεια μας;

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται κανονικά με ομιλίες συνέδρων

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα –Τα ποσά

Στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ τα αστικά κέντρα του ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα