ΑΘΗΝΑ
09:34
|
20.04.2024
«Κάτω τα χέρια από τα Μουσεία» λένε σήμερα οι άνθρωποι του πολιτισμού με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.
Φωτ.: kosmodromio.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με παλμό και αγωνιστικότητα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των εργαζόμενων του υπουργείου Πολιτισμού, στο Βυζαντινό Μουσείο, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο που συζητιέται σήμερα στη Βουλή για την μετατροπή πέντε από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ.

«Τα μουσεία είναι κτήμα του λαού, κάτω η Μενδωνη και τα ΝΠΔΔ», «Χαρίζουν τα αρχαία με δήθεν δανεισμό κάτω τα χέρια από τον πολιτισμό», είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή.

Στην απεργία συμμετέχουν ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού υπ. Πολιτισμού (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ), ενώ σε 4ωρη στάση εργασίας σε όλους τους υπόλοιπους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία της χώρας (08.00πμ-12.00μμ), προχώρησε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

Η απεργία γίνεται την ημέρα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο που αποκόπτει πέντε από τα πλέον εμβληματικά μουσεία της χώρας από την αρχαιολογική υπηρεσία και τα μετατρέπει σε ΝΠΔΔ, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παραχωρεί τη διαχείριση σημαντικών αρχαιοτήτων, αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, σε μια μη κρατική οντότητα (ΝΠΔΔ), σε ευθεία αντίθεση προς το Σύνταγμα της χώρας».

Επίσης, όπως τονίζει η ανακοίνωση, η κυβέρνηση «μεθοδεύει την εμπορευματοποίηση των Μουσείων, τη λειτουργία τους ως οιονεί επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, εις βάρος του επιστημονικού, μορφωτικού, παιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των Μουσείων, εις βάρος της ισότιμη πρόσβασης όλων στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ παραδίδει τη διαχείριση των υποδομών των Μουσείων και όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία τους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, καθώς και το έμπειρο προσωπικό του ΥΠΠΟΑ που τα στελεχώνει, στα χέρια των κυβερνητικά διορισμένων ΔΣ,  ώστε να εμφανίζουν τις μελλοντικές δράσεις και έσοδα ως δική τους “επιτυχία”».

Κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Φωτ.: cretalive.gr

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα και στη Θεσσαλονίκη

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα