ΑΘΗΝΑ
05:23
|
02.05.2024
Το SPD κατείχε συνεχόμενα τη δημαρχία από το 2001.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας έχασε τις εκλογές για το δημοτικό κοινοβούλιο του Βερολίνου για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια. Η ήττα έρχεται καθώς το έθνος υπομένει τον πληθωρισμό-ρεκόρ σε συνδυασμό με μια ενεργειακή κρίση.

Οι επαναληπτικές εκλογές στο Βερολίνο προκηρύχθηκαν αφού το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε πέρυσι ότι η ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου του 2021 ήταν άκυρη λόγω ορισμένων παρατυπιών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που κοινοποιήθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ARD και ZDF, η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) έλαβε το 28,2% των ψήφων την Κυριακή – μια αύξηση σχεδόν 10 μονάδων από το 2021.

Το SPD, που μετρά μεταξύ των μελών του τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ήρθε δεύτερο με 18,4%, μόλις 105 ψήφους μπροστά από τους Πράσινους, οι οποίοι έλαβαν επίσης 18,4%. Το αριστερό Die Linke κέρδισε 12,2%, ενώ το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ήρθε πέμπτο με 9,1%.

Τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι η δήμαρχος του Βερολίνου, Φραντσίσκα Γκίφαϊ (SPD) χάνει τη θέση της στο κοινοβούλιο από τον Όλαφ Σενκ του CDU. Το SPD κατείχε συνεχόμενα τη δημαρχία από το 2001.

Ο ηγέτης του CDU στο Βερολίνο, Κάι Βέγκνερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα έχει πλέον επικεντρωθεί στον σχηματισμό «μιας σταθερής κυβέρνησης».

«Θέλουμε να ηγηθούμε ενός επιτυχημένου συνασπισμού στο Βερολίνο», είπε ο Βέγκνερ. «Είναι εκπληκτικό και μπορώ να πω μόνο αυτό: το Βερολίνο επέλεξε την αλλαγή».

Η Γκίφαϊ, εν τω μεταξύ, υπαινίχθηκε ότι το SPD θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους. «Στο τέλος, πρόκειται για το ποιος μπορεί να οργανώσει μια σταθερή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων [του Βερολίνου]», είπε.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το SPD κυβερνά ως μέρος ενός συνασπισμού με τους Πράσινους και το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα