Η Ρωσία σκοπεύει να κατευθύνει περισσότερο από το 80% των εξαγωγών πετρελαίου και το 75% των δευτερευόντων προϊόντων σε φιλικές χώρες το 2023, ανέφερε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σε άρθρο για το περιοδικό Energy Policy.
«Εξακολουθούμε να αναζητούμε και να ανακαλύπτουμε νέες αγορές. Φέτος, περισσότερο από το 80% των εξαγωγών πετρελαίου και το 75% των σχετικών προϊόντων αναμένεται να κατευθυνθεί σε φιλικές χώρες», τόνισε.
Ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε, επίσης, ότι οι δυτικές χώρες που σταδιακά απορρίπτουν το ρωσικό πετρέλαιο έχουν προκαλέσει ήδη αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, καθώς και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για τις ίδιες τις χώρες τους, σημειώνοντας ότι το πετρέλαιο μπρεντ έφτασε στα 125 δολάρια το βαρέλι και παρέμεινε πάνω από τα 100 δολάρια μέχρι και το φθινόπωρο του περασμένου έτους.
«Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της παραγωγής LNG. Οι εξαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 7,9% πέρυσι και έφτασαν τα 45,7 δισ. κυβικά μέτρα. Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου επεκτείνεται συνεχώς, οπότε στο μέλλον, λόγω της κινητικότητας, το υγροποιημένο αέριο θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη ζήτηση», πιστεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικονομικοί δείκτες των ρωσικών έργων για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) «είναι από τους πιο ανταγωνιστικούς στον κόσμο λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και του χαμηλού κόστους για τις λειτουργίες logistics στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού». Ως εκ τούτου, «η υλοποίηση όλων των σχεδιαζόμενων έργων LNG παραμένει καθήκον προτεραιότητας».
Οι εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 7,6% το 2022
Όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, η Μόσχα αύξησε τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 7,6% σε ετήσια βάση σε 242 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2% σε 535,2 εκατομμύρια τόνους
Όσον αφορά τη διύλιση πετρελαίου, αυτή μειώθηκε κατά 3% στους 272 εκατ. τόνους, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβάθμιση των διυλιστηρίων στη Ρωσία οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής βενζίνης και καυσίμου ντίζελ κατά 4,4% (έως 42,6 εκατομμύρια τόνους) και 6% (έως 85 εκατομμύρια τόνους), αντίστοιχα.
Ο Νόβακ τόνισε, τέλος, ότι τον περασμένο χρόνο, ο ρωσικός τομέας καυσίμων και ενέργειας αντιμετώπισε μια σειρά από άνευ προηγουμένου εξωτερικές προκλήσεις: άρνηση δυτικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε ρωσικά έργα, περιορισμούς στην προμήθεια ρωσικών ενεργειακών πόρων, απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού και τεχνολογίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων.
«Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, η ρωσική ενεργειακή βιομηχανία αντιμετωπίζει αξιοπρεπώς τους περιορισμούς και παρουσιάζει σταθερές επιδόσεις. Επιπλέον, στο τέλος του έτους, παρατηρείται ανάπτυξη σε μια σειρά από δείκτες», κατέληξε.