ΑΘΗΝΑ
09:14
|
06.05.2024
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει τουλάχιστον 60 μαχητές για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο εσωτερικό πρώην σοβιετικών χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στη Συρία φέρονται έχουν εκπαιδεύσει τουλάχιστον 60 μαχητές, που συνδέονται με το ISIS και την Αλ Κάιντα, στη βάση Αλ Τανφ για να πραγματοποιούν επιθέσεις εντός του εδάφους πρώην σοβιετικών κρατών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR).

«Σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία που έλαβε η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, ο στρατός των ΗΠΑ στρατολογεί ενεργά μαχητές από τζιχαντιστικές ομάδες που συνδέονται με [τον ISIS] και την Αλ Κάιντα για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία και τις χώρες της ΚΑΚ», δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση της SVR στις 13 Φεβρουαρίου διαβάζει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της SVR, οι μαχητές παρακολουθούν ένα «μάθημα ταχείας εκπαίδευσης» για να μάθουν πώς να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ανατρεπτικές μεθόδους.

«Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό επιθέσεων σε βαριά φυλασσόμενες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ξένων διπλωματικών αποστολών», προσθέτει η δήλωση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μικρών ομάδων μαχητών στη Ρωσία και σε άλλα πρώην σοβιετικά κράτη που συμμετέχουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Σύμφωνα με τους Ρώσους, η συνωμοσία εμπλέκει τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Hizb ut-Tahrir, Jamaat Ansarullah και του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν.

«Τέτοιες ενέργειες τοποθετούν την Ουάσιγκτον στο ίδιο επίπεδο με μεγάλες διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες», καταλήγει η δήλωση της SVR.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι εκπαιδεύουν εκατοντάδες εξτρεμιστές μαχητές που ανήκουν στο ISIS, την Αλ Κάιντα και τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) στις κατοχικές τους βάσεις στη Συρία πριν αναπτυχθούν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε πέρυσι ότι μισθοφόροι και στρατιωτικοί ειδικοί από 64 χώρες εμπλέκονται στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Ο αμερικανικός στρατός έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι προσφέρει υποστήριξη στους μαχητές του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Τον Αύγουστο του 2022, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής από τη Συρία θα «εξάλειφε» την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων.

«Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής από το συριακό έδαφος θα σήμαινε ταχεία και αναπόφευκτη εξάλειψη της τρομοκρατικής παρουσίας σε αυτή την πολύπαθη χώρα και των τρομοκρατικών δικτύων σε γειτονικά κράτη», είχε δηλώσει τότε ο Ρώσος απεσταλμένος.

Σημειώνεται ότι σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα κάλεσε τους πολίτες των ΗΠΑ να αποχωρήσουν άμεσα από την Ρωσία, επικαλούμενη τον κίνδυνο να συλληφθούν από τις ρωσικές αρχές.

«Αμερικανοί πολίτες που κατοικούν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν από εκεί αμέσως. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή λόγω του κινδύνου αυθαίρετων συλλήψεων», σημείωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα