ΑΘΗΝΑ
20:47
|
02.05.2024
Στην εμπόλεμη χώρα κάπου 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς στέγη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι νεκροί από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου σε νότια Τουρκία και βόρεια Συρία ξεπερνούν τις 35.000 εκ των οποίων οι 4.500 είναι στη Συρία. Στην εμπόλεμη χώρα κάπου 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς στέγη.

Παρά τις κυρώσεις που πλήττουν τη Δαμασκό, οι περιοχές της Συρίας που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης λαμβάνουν διεθνή βοήθεια μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ, πολλές από τις οποίες έχουν παραρτήματα στη συριακή πρωτεύουσα.

Ωστόσο, η βοήθεια χρειάστηκε χρόνο για να φτάσει στη Συρία, όπου σχεδόν 12 χρόνια πολέμου αποδυνάμωσαν το σύστημα υγείας, ενώ αρκετές περιοχές παραμένουν υπό τον έλεγχο φιλότουρκων ενόπλων και τζιχαντιστών.Ο Γκρίφιθς παραδέχθηκε την Κυριακή ότι μέχρι στιγμής ο ΟΗΕ έχει αφήσει τους κατοίκους της βορειοδυτικής Συρίας στην τύχη τους.

Πριν από τον σεισμό, σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ πήγαινε μόνο στους περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους περιοχών υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από το συρο-τουρκικό μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο εκπρόσωποι οργανώσεων-παρακλάδια της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους όπως το HTS  απαίτησαν να μην εισέρχεται η διεθνής βοήθεια από περιοχές που ελέγχονται από τον συριακό στρατό για να μην πάρει τα εύσημα της βοήθειας η κυβέρνηση. Μάλιστα φέρεται πως απαίτησαν 10.000 δολάρια σαν «τέλη» για κάθε φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια που θα εισερχόταν στην επαρχία Ιντλίμπ από το πέρασμα Σαρακίμπ που ελέγχεται από τον συριακό στρατό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα