Η αστυνομία της Τυνησίας συνέλαβε τη Δευτέρα δύο εξέχοντες επικριτές του προέδρου Κάις Σαϊέντ και τον επικεφαλής ραδιοφωνικού σταθμού που μετέδιδε κριτικές θέσεις για τον πρόεδρο, μέρος ενός κύματος συλλήψεων με στόχο πολιτικούς και άλλους αντιφρονούντες της κυβέρνησης.
Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Νουρεντίν Μπίρι, ενός ανώτερου στελέχους του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος Εναντά (Ennahda) και εξέχοντος επικριτή του Σαϊέντ, και έπειτα τον συνέλαβε, δήλωσε τηλεφωνικά ο δικηγόρος του.
«Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Νουρεντίν Μπίρι, επιτέθηκε στη γυναίκα του και τον συνέλαβε», είπε ο δικηγόρος του στο Reuters.
Οι αρχές έκαναν επίσης έφοδο στο σπίτι του επικεφαλής του Mosaique FM, Νουρεντίν Μπουτάρ, του οποίου ο ραδιοφωνικός σταθμός μετέδιδε συχνά επικρίσεις για τον Σαϊέντ, και τον συνέλαβαν μετά από έρευνα στο σπίτι του, δήλωσε ο δικηγόρος του, Νταλίλα Μπεν Μμπάρεκ.
Η αστυνομία συνέλαβε επίσης τον πολιτικό ακτιβιστή και δικηγόρο Λάζαρ Ακρέμι, ανέφεραν δικηγόροι και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Από το Σάββατο, η αστυνομία έχει συλλάβει πολλές προσωπικότητες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον Σαϊέντ ή προσπάθησαν να κινητοποιήσουν διαμαρτυρίες εναντίον του.
Οι συλλήψεις περιλαμβάνουν έναν εξέχοντα επιχειρηματικό ηγέτη με στενούς δεσμούς σε όλο το πολιτικό φάσμα, έναν πρώην υπουργό Οικονομικών, έναν άλλο πρώην ανώτερο στέλεχος του αντιπολιτευτικού κόμματος Εναντά, δύο δικαστές και έναν πρώην διπλωμάτη.
Οι δικηγόροι είπαν ότι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για επίθεση στην κρατική ασφάλεια.
Ούτε η αστυνομία, το υπουργείο Εσωτερικών ούτε το γραφείο του πρωθυπουργού έχουν σχολιάσει δημόσια τις συλλήψεις, ούτε έχουν απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό.
Το ισλαμικό κόμμα Εναντά καταδίκασε την «απαγωγή των αντιπάλων του Σαϊέντ ».
«Η επέκταση της εξουσίας του πραξικοπήματος σε παρενοχλήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και συνδικαλιστών είναι απόδειξη σύγχυσης και αδυναμίας αντιμετώπισης κρίσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Ο Σαϊέντ έκλεισε ξαφνικά το κοινοβούλιο, διέλυσε την κυβέρνηση και κινήθηκε να κυβερνήσει με διάταγμα τον Ιούλιο του 2021 πριν ξαναγράψει το σύνταγμα, κινήσεις που οι επικριτές του αποκαλούσαν πραξικόπημα που κατέλυε τη δημοκρατία που χτίστηκε μετά την επανάσταση του 2011.
Ο Σαϊέντ αρνήθηκε ότι έκανε πραξικόπημα, λέγοντας ότι οι κινήσεις του ήταν νόμιμες και απαραίτητες για να σωθεί η Τυνησία από το χάος.
Αν και ορισμένοι πολιτικοί είχαν συλληφθεί μετά την κατάληψη ευρειών εξουσιών από τον Σάιεντ, δεν υπήρξε σημαντική καταστολή των διαφωνούντων.
Ο Μπίρι κρατήθηκε για δύο μήνες πέρυσι, κατηγορούμενος ότι βοήθησε ισλαμιστές μαχητές να ταξιδέψουν στη Συρία κατά τη διάρκεια της κρίσης του Ισλαμικού Κράτους την περασμένη δεκαετία, κατηγορίες που ο ίδιος και το κόμμα Εναντά αρνήθηκαν.
Η κρατική τηλεόραση έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να μεταδίδει συνεντεύξεις με επικριτές του προέδρου.