«Το “μαρτύριο της σταγόνας” θυμίζουν οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις για δόσεις» σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες του οικονομικού κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με το νέο επίδομα φτώχειας των χαμηλοσυνταξιούχων και τις νέες ρυθμίσεις για τα ατελείωτα χρέη στο δημόσιο.
Στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης «δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη απουσία πραγματικών μέτρων στήριξης για τα λαϊκά νοικοκυριά, για τις μικροεπιχειρήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, για τους αγρότες που πνίγονται στην ανασφάλεια, εξαιτίας των πολιτικών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων».
Εκτιμά έτσι πως τα κυβερνητικά μέτρα «δεν ακουμπούν τις αιτίες της απώλειας εισοδήματος, της φοροληστείας και της υπερχρέωσης, όπως είναι η διαχρονική πτώση των μισθών, οι αντιλαϊκοί φόροι που καλά κρατούν, η ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες».
Τονίζει πως «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν κερδίζουν “Όσκαρ πρωτοτυπίας”» επειδή «όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που φροντίζουν να φορολογούν τη λαϊκή οικογένεια ακόμα “και για τον αέρα που αναπνέει”, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή “εισπραξιμότητα”, ειδικά σε συνθήκες που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται εν ριπή οφθαλμού».
Τι προτείνει το ΚΚΕ
Με αυτή την αφορμή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επαναφέρει τις ακόλουθες προτάσεις του κόμματος για την στήριξη των πιο φτωχών στρωμάτων του λαού:
- Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
- Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου για τα χρέη σε εφορία και τράπεζες.
- Άτοκες δόσεις για το υπόλοιπο ποσό στο ύψος του 5% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα και τους λογαριασμούς ενέργειας.
- Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο). Άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων σε αυτό.
- Απαγόρευση πλειστηριασμών 1ης κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων λαϊκών νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, ανέργων».