Εκπρόσωποι των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα έναν νέο γύρο κυρώσεων, τον 10ο στη σειρά, εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες αναμένεται να αφορούν πολιτικούς, στρατιωτικούς και τέσσερις ακόμα ρωσικές τράπεζες, ενόψει της πρώτης επετείου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
«Θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον αριθμού πολιτικών και επικεφαλής του στρατού», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τη συνάντησή της με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι στόχος των κυρώσεων θα είναι «οι προπαγανδιστές του Πούτιν, διότι τα ψέματά τους δηλητηριάζουν τη δημόσια σφαίρα στη Ρωσία και το εξωτερικό».
«Το πακέτο θα περιλαμβάνει επιπλέον απαγορεύσεις σε εξαγωγές, αξίας μεγαλύτερης των 10 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα στερηθεί ακόμη περισσότερους πόρους η ρωσική στρατιωτική μηχανή και θα εξακολουθήσουμε να τραντάζουμε τα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας», είχε σημειώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Έκτοτε η Κομισιόν έχει προτείνει οι χώρες της ΕΕ να αποκλείσουν τέσσερις ακόμη ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των Alfa-Bank, Tinkoff και Rosbank, από το παγκόσμιο σύστημα SWIFT, δήλωσαν δύο ευρωπαϊκές πηγές.
Σύμφωνα με πηγές, κατά τη σημερινή σηνάντηση, το καουτσούκ και η άσφαλτος αναμένεται να προστεθούν στον κατάλογο με τα ρωσικά προϊόντα στα οποία η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις, ενώ θα απαγορευτεί στην Ευρώπη και η αραβική υπηρεσία του Russia Today.
Παράλληλα στον κατάλογο με τις κυρώσεις θα περιληφθούν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, οι θερμοκάμερες, τα βαρέα οχήματα καθώς και το αλουμίνιο και ο χάλυβας που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για βιομηχανικούς ή οικοδομικούς σκοπούς.
Ένα ακόμη μέτρο που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι να περιληφθούν στον κατάλογο με τις κυρώσεις όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή των ιρανικών drone που η Δύση υποστηρίζει πως χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και περαιτέρω περιορισμοί σε ευρωπαϊκές κοινοπραξίες με τη Ρωσία και Ρώσους υπηκόους που συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια στην Ευρώπη.
Η στόχευση της ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας δεν είναι υπό συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς αντιμετωπίζει την αντίθεση της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, παρά τις εκκλήσεις του Κιέβου.
«Σας ευχαριστώ για τα πακέτα κυρώσεων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Αλλά περιόρισαν επαρκώς το επιθετικό δυναμικό της Ρωσίας; Αυτός είναι ένας δρόμος που πρέπει να ολοκληρωθεί», είπε ο Ουκρανός στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. «Σκεφτείτε το: Η Ρωσία έχει δημιουργήσει την απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής στην Ευρώπη. Και η ρωσική πυρηνική βιομηχανία εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένη από παγκόσμιες κυρώσεις. Είναι φυσιολογικό αυτό; Δεν το νομίζω.», πρόσθεσε.