ΑΘΗΝΑ
09:23
|
25.09.2024
552 εκατομμύρια δολάρια από το Πεντάγωνο καθώς εκφράζονται ανησυχίες για εξάντληση του στοκ όπλων και πυρομαχικών των Δυτικών χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε, χθες Τρίτη, ότι ανέθεσε συμβάσεις αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον για να παραχθούν οβίδες 155 χιλιοστών προοριζόμενες για το πυροβολικό της Ουκρανίας.

Οι παραγγελίες, που δόθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στις Northrop Grumman και Global Military Products από το αμερικανικό Πεντάγωνο, έχουν αξία 552 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται τον Μάρτιο.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κατευθύνονται στην Ουκρανία λόγω μιας αναμενόμενης «εαρινής επίθεσης», των ρωσικών στρατευμάτων.

Μέχρι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει 29,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία, από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση πριν από έναν χρόνο.

Η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον καταγράφεται καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την εξάντληση του στοκ όπλων και πυρομαχικών των δυτικών χωρών, ειδικά των ΗΠΑ, οι οποίες εδώ κι έναν χρόνο πολλαπλασίασαν τις παραδόσεις υλικού από τα αποθέματα του στρατού τους στον ουκρανικό στρατό, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Οι παραγγελίες που ανακοινώθηκαν χθες έχουν άλλη κατεύθυνση: τα πυρομαχικά για την Ουκρανία θα παραχθούν απευθείας γι’ αυτήν, με αμερικανική χρηματοδότηση.

Στην ανατολική Ουκρανία, τα ρωσικά και τα ουκρανικά πυροβόλα ρίχνουν χιλιάδες οβίδες κάθε ημέρα — μπορεί να βάλλονται ως και 20.000 κάθε 24ωρο από τους Ρώσους, υπολόγιζε τον Νοέμβριο Αμερικανός αξιωματούχος.

Προχθές Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε πως η Ουκρανία χρησιμοποιεί περισσότερα πυρομαχικά απ’ ό,τι μπορεί να παράγει η συμμαχία στο σύνολό της. «Αυτό εξαντλεί τα αποθέματά μας και θέτει τις αμυντικές βιομηχανίες μας υπό πίεση», είπε ο Νορβηγός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ηλεκτρική διασύνδεση στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας

Μητσοτάκης προς Ισραήλ: «Oι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες»

Mια κρίση των πυραύλων της Κούβας σε slow motion

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Ζητά την άμεση αναχώρηση των Ελλήνων από τον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα