ΑΘΗΝΑ
13:46
|
19.04.2024
Ανέλαβε τα καθήκοντά της μετά την ήττα στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και φεύγει μετά από οκτώ χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από οκτώ χρόνια στον θώκο της τοπικής πρωθυπουργού η Νίκολα Στέρτζον, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την παραίτησή της σε μια συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στο Εδιμβούργο.

Πηγή από το περιβάλλον της ισχυρής κυρίας των Σκωτσέζων, που ανέλαβε τα καθήκοντά της μετά την ήττα στο δημοψήφισμα του 2014, ανέφερε στο BBC ότι η κ. Στέρζον φεύγει «χορτασμένη». Παραμένει ασαφές πότε θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά της και θεωρείται πιθανόν να ανακοινώσει μια μακρά διαδικασία ώστε να επιτρέψει στο κόμμα της, του οποίου ηγείται από τον Νοέμβριο του 2014, να ορίσει διάδοχο.

Η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας υπέστη μια σειρά πολιτικών αποτυχιών πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης της ήττας από το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου των σχεδίων της για νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

«Στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, ξέρω ότι ήρθε η ώρα, ότι είναι η σωστή στιγμή για μένα, για το κόμμα μου και για τη χώρα και ως εκ τούτου ανακοινώνω σήμερα την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματός μου», δήλωσε η Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Εδιμβούργο, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης της Σκωτίας έως ότου βρεθεί το πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί.

Πρόσθεσε ότι η απόφασή της αυτή δεν συνδέεται με πρόσφατα ζητήματα. «Η απόφαση αυτή προέρχεται από μια βαθύτερη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πάλευε να αποφασίσει για εβδομάδες. «Το να δίνεις όλο σου τον εαυτό σε αυτή τη δουλειά είναι ο μόνος τρόπος να την κάνεις», σημείωσε η Στέρτζον κάνοντας μιας αναφορά στη «βαρβαρότητα» της πολιτικής σήμερα σε σχέση με το παρελθόν.

«Πέρα από πολιτικός, είμαι άνθρωπος», είπε η πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Από τις πρώτες που ευχαρίστησε τη Νίκολα Στέρτζον για τις υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Διαφωνούμε σε πολλά ζητήματα αλλά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω Νίκολα Στέρτζον για τη μακρά και ακάματη υπηρεσία σου στην πατρίδα μας αλλά και για την επαγγελματική σχέση που είχαμε ως ηγέτιδες αυτής της χώρας. Είμαι σίγουρη ότι έχεις να προσφέρεις πολλά από τα έδρανα του Κοινοβουλίου», σχολίασε στο Twitter η Τερέζα Μέι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα