ΑΘΗΝΑ
12:27
|
05.11.2024
Η έκθεση «REAIM» στη Χάγη επιδιώκει την έναρξη σοβαρής διεθνούς συζήτησης για κανόνες στη στρατιωτική χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε διαφήμιση των πολεμικών εφαρμογών και συσκευών Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) στα πεδία συγκρούσεων κατέληξε τουλάχιστον η «πρεμιέρα» της  πρώτης διεθνούς συνόδου για τη στρατιωτική χρήση Τ.Ν. που πραγματοποιείται στη Χάγη υπό την επιμέλεια της ολλανδικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όχι μόνον πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων αλλά και διευθυντικών κορυφαίων πολεμικών βιομηχανιών που θησαυρίζουν από τους κατά τόπους πολέμους και συγκρούσεις, όπως η Lockheed Martin.

Η έκθεση είναι γνωστή με την ονομασία «REAIM» που προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων που συνθέτουν στα αγγλικά τη φράση «τεχνητή νοημοσύνη στον στρατιωτικό τομέα».

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών της συνόδου τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να συμφωνηθούν διεθνώς δεσμευτικοί κανόνες για τη χρήση των εφαρμογών Τ.Ν. στα πεδία συγκρούσεων ώστε να μειωθούν οι απώλειες στον άμαχο πληθυσμό και να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τις καταστροφικές δυνατότητες μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ρομπότ.

Ο Χούκστρα, μιλώντας σε εκπροσώπους πολεμικών βιομηχανιών και σε αξιωματούχους τουλάχιστον 50 χωρών (εξαιρουμένης της Ρωσίας που «τιμωρήθηκε» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) παραδέχθηκε επίσης πως πλέον στις μέρες μας η Τ.Ν. είναι παντού και αλλάζει τον τρόπο ζωής μας αλλά και τον τρόπο πραγματοποίησης συγκρούσεων στα πεδία.

«Φανταστείτε έναν πύραυλο να χτυπά μια πολυκατοικία. Μέσα σε κλάσμα δευτερολέπτου, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτιμήσει τις επιπτώσεις και να δείξει πού θα μπορούσαν να βρίσκονται οι επιζώντες», πρόσθεσε ο Βόπκε Χούκστρα. «Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναχαιτίσει τον πύραυλο (…) αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσει καταστροφή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και αυτό είναι ανησυχητικό», τόνισε, παραθέτοντας στη συνέχεια φράσεις που έγραψε το διαδικτυακό πρόγραμμα Τ.Ν., ChatGPT σε μία προσπάθεια να δείξει ότι δεν πρόκειται για μελλοντικές καταστάσεις αλλά για σοβαρές τεχνολογικές εξελίξεις που διαδραματίζονται σήμερα δίχως κανένα σαφές νομικά δεσμευτικό πλαίσιο.

Στον στρατιωτικό τομέα η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για την αναγνώριση, την επιτήρηση και την ανάλυση μιας κατάστασης. Στο μέλλον θα μπορούσε να επιλέγει αυτόνομα τους στόχους, ελέγχοντας για παράδειγμα σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) αλλά και να χρησιμοποιηθεί στα συστήματα ελέγχου των πυρηνικών. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο εκπρόσωποι ΜΚΟ και ενώσεις επιστημόνων ζητούν να τεθούν σαφείς κανόνες και όρια ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση εκτός ανθρώπινου ελέγχου.

Οι διοργανωτές της συνόδου υποστηρίζουν πως επιδιώκεται με την πραγματοποίησή της να γίνει ένα πρώτο βήμα για την επιβολή κανόνων στη χρήση της στον στρατό, στα πρότυπα των διεθνών συμφωνιών για τα χημικά και τα πυρηνικά όπλα.

Εκπρόσωποι ΜΚΟ κάνοντας μία πρώτη εκτίμηση των εργασιών της συνόδου παρατήρησαν πως προς το παρόν έχει εξελιχθεί σε διεθνή έκθεση πολεμικών αυτόνομων συσκευών  Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών (upd)

Μερικά ερωτήματα καθώς οι κάλπες στις ΗΠΑ ανοίγουν

Κινητοποίηση υπέρ της δασκάλας Παλαιστίδου που διώκεται για μία ζωγραφιά υπέρ της ειρήνης στην Παλαιστίνη

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα