Οι νεκροί από το σεισμό στην Τουρκία έφτασαν σήμερα τους 36.187, ενώ έχουν καταγραφεί και πάνω από 108.000 τραυματίες. Οι συριακές αρχές επιβεβαίωσαν 5.800 θανάτους στην επικράτειά τους.
Οι περιοχές που επλήγησαν στις δύο χώρες φιλοξενούν 13,4 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία.
Περισσότερο από μια εβδομάδα μετά από τους δύο ισχυρούς σεισμούς, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη σεισμόπληκτη ζώνη αναζητώντας μια νέα ζωή σε άλλες πόλεις.
«Το να επιστρέψω και να ζήσω εκεί φαίνεται πολύ δύσκολο καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές. Από εδώ και πέρα, θα ήθελα να συνεχίσω τη ζωή μου εδώ και να πάω σχολείο στην Άγκυρα», είπε ο Ορτσούν Καμπάτας, ένας έφηβος από την επαρχία Χατάι. Βρίσκεται σε ένα κέντρο ανακούφισης που φιλοξενεί περίπου 3.500 επιζώντες.
Ο Φουρκάν Κουρτ, ένας 14χρονος μαθητής από την επαρχία Αντίγιαμαν, είπε ότι η οικογένεια του ξαδέρφου του σκοτώθηκε κάτω από τα ερείπια του κτιρίου, στο οποίο ζούσαν.
«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο Αντίγιαμαν γιατί όλα τα σπίτια έχουν καταστραφεί και δεν έχει πουθενά να μείνεις πια εκεί. Θέλω να πάω σχολείο και να γίνω αστυνομικός και αυτό είναι το μεγαλύτερο όνειρό μου», είπε το αγόρι.
Σύμφωνα με την τουρκική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης, τουλάχιστον 216.347 θύματα του σεισμού έχουν μεταφερθεί από την κυβέρνηση σε άλλες πόλεις μετά τους σεισμούς μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου.
Αλλά αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες που έφυγαν από τη ζώνη με δικά τους μέσα από την πρώτη μέρα της τραγωδίας, για να ζήσουν με συγγενείς ή φίλους ή για να αρκεστούν στην επείγουσα κοινωνική βοήθεια που τους παρέχεται.
Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διασκορπιστεί σε πόλεις όπως η Μερσίνα, η Αττάλεια, η Σμύρνη, η Κωνσταντινούπολη και η πρωτεύουσα της Άγκυρας. Ενώ ορισμένοι επιζώντες θέλουν να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή έξω από τη ζώνη της καταστροφής, κάποιοι είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στις πόλεις τους το συντομότερο δυνατό.
«Στην περιοχή Ελμπιστάν της επαρχίας Καχραμανμαράς, όπου ζω, οι ζημιές είναι κολοσσιαίες, μέχρι και 400 κτίρια κατέρρευσαν», είπε ο Μπαϊράμ Σαχινόζ, ένας εργαζόμενος σε πλυντήριο αυτοκινήτων, ο οποίος επιθυμεί να επιστρέψει στη γενέτειρά του με τη σύζυγό του.
«Πιστεύω ότι θα μείνουμε προσωρινά εδώ για αρκετούς μήνες μέχρι να ενταθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης και ανακούφισης στο Ελμπιστάν και τελικά θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας», πρόσθεσε.