ΑΘΗΝΑ
10:32
|
03.05.2024
Οι εκπρόσωποι των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων την Τετάρτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δέκατο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας θα επικεντρωθεί στην παρεμπόδιση πωλήσεων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οπλικά συστήματα, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα EUobserver, επικαλούμενη προσχέδια προτάσεων.

Η μήκους 146 σελίδων μαύρη λίστα εξαγωγών φέρεται να περιλαμβάνει ηλεκτρονικά, λέιζερ, ραδιοεξοπλισμό, λογισμικό, ηλεκτρονικά συστήματα, θαλάσσιες κάμερες και ορυκτά σπάνιων γαιών, καθώς και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στη νανοτεχνολογία.

Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι το πακέτο κυρώσεων θα καλύπτει και περισσότερο «συμβολικά αντικείμενα» καθημερινής χρήσης. Μεταξύ αυτών είναι «μπιντέδες, τουαλέτες, καζανάκια και παρόμοια είδη υγιεινής», καθώς και λάμπες LED, νήματα κάνναβης, μηχανές διαλογής αλληλογραφίας, πήλινα δοχεία, τούβλα, ελαστικά, ακόμη και μύτες για στυλό.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πακέτο την Τετάρτη, με μέσα ενημέρωσης, όπως το Politico, να αναφέρουν ότι το θέμα του συνθετικού καουτσούκ, το οποίο χρησιμοποιείται στα ελαστικά, έχει αναδειχθεί ως εμπόδιο.

Η Ιταλία και η Γερμανία λέγεται ότι ήταν δύσπιστες σχετικά με την απαγόρευση προμήθειας καουτσούκ από τη Ρωσία, η οποία το 2021 παρέδωσε στην Ε.Ε. καουτσούκ αξίας σχεδόν 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για την επικύρωση του 10ου πακέτου κυρώσεων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των 27 κρατών μελών.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει επίσης να απαγορεύσει και τη μετάδοση του RT Arabic και του Sputnik Arabic και να αποκόψει ακόμα τέσσερις ρωσικές τράπεζες από το δίκτυο διεθνών πληρωμών Swift, συμπεριλαμβανομένων των Alfa-Bank, Tinkoff και Rosbank.

Η Ε.Ε. αναμένεται επιπλέον να επιβάλλει απαγόρευση βίζας και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 130 ακόμη Ρώσους και να απαγορεύσει για πρώτη φορά σε Ρώσους υπηκόους να κατέχουν εκτελεστικές θέσεις σε εταιρείες «υποδομής ζωτικής σημασίας», όπως οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της Ε.Ε., που επικαλείται το EUObserver, τα νέα άτομα που θα μπουν στη μαύρη λίστα είναι κυρίως Ρώσοι «προπαγανδιστές», καθώς και πολιτικοί, στρατιωτικοί διοικητές και δημόσιοι υπάλληλοι, τα ονόματα των οποίων θα είναι γνωστά μόνο στους ειδικούς επί της Ρωσίας, καθώς όλες οι διάσημες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Πούτιν, έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα εδώ και καιρό.

Για την εξασφάλιση της εφαρμογής των κυρώσεων η Ε.Ε. εξετάζει την επιβολή προστίμων «που δεν υπερβαίνουν το 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών σε όλο τον κόσμο» για τις τράπεζες που δε συμμορφώνονται.

Τα πρόστιμα για μεμονωμένους τραπεζίτες σχεδιάζεται να ανέλθουν σε 50.000 ευρώ συνολικά ή 5.000 ευρώ/ημέρα για κάθε μέρα συνεχιζόμενης μη συμμόρφωσης, σε έναν τομέα για τον οποίο το EuObserver σημειώνει ότι, τα ετήσια μπόνους, πόσο μάλλον οι μισθοί, συχνά εκτινάσσονται πολύ υψηλότερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα