ΑΘΗΝΑ
12:58
|
25.04.2024
Με αφορμή μία επίθεση κατά αστυνομικών η αστυνομία του Κουίνσλαντ ανακοίνωσε πως θα φτιάξει ένα ειδικό αρχείο για την καταγραφή ιδεολογικών πεποιθήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας υποχρεούται να αναφέρει αλληλεπιδράσεις με άτομα που «φέρεται να έχουν μια σειρά από ιδεολογικές πεποιθήσεις», συμπεριλαμβανομένων των «θεωρητικών συνωμοσίας», αλλά και ατόμων «με ιδεολογίες που σχετίζονται με τον καπιταλισμό, τον κομμουνισμό, τον σοσιαλισμό ή τον μαρξισμό», σύμφωνα με ένα email που εστάλη χθες σε όλα τα μέλη της Αστυνομικής Υπηρεσίας του Κουίνσλαντ και είδε το ABC News.

Η αστυνομία πρέπει να καταγράφει τις αλληλεπιδράσεις με τέτοια άτομα στη βάση δεδομένων QPrime της πολιτείας «με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία», αναφέρει το email, εξηγώντας ότι εκτός από «θεωρητικούς συνωμοσίας», «θρησκευτικοί, κοινωνικοί ή πολιτικοί εξτρεμιστές και “κυρίαρχοι πολίτες”, καθώς και άτομα με ιδεολογίες που σχετίζονται με τον καπιταλισμό, τον κομμουνισμό, τον σοσιαλισμό ή τον μαρξισμό» οφείλεται επίσης να καταγράφονται στη βάση δεδομένων.

Οι αξιωματικοί κλήθηκαν επίσης να αναφέρουν «όλα τα θέματα που υποδεικνύουν ότι κάποια συμπεριφορά σχετίζεται με ή κλιμακώνεται από ιδεολογικές πεποιθήσεις, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών ιδεολογιών ή πεποιθήσεων επί συγκεκριμένων θεμάτων» και ενημερώθηκαν για τους «κινδύνους» που ενυπάρχουν στην αντιμετώπιση αυτών των ομάδων.

Η οδηγία έρχεται μετά από έναν φονικό πυροβολισμό στην μικρή πόλη Γουιάμπιλα του Κουίνσλαντ τον Δεκέμβριο που άφησε νεκρούς δύο αξιωματικούς και έναν πολίτη, εκτός από τους τρεις ενόπλους που άνοιξαν πυρ. Οι Ναθάνιελ, Γκάρεθ και Στέισι Τρέιν φέρονται να πυροβόλησαν τους αστυφύλακες Ρέτισελ Μακρόου και Μάθιου Άρνολντ και τραυμάτισαν άλλους δύο αξιωματικούς εντός ιδιοκτησίας τους, σκοτώνοντας επίσης τον γείτονα Άλαν Ντερ όταν ο θόρυβος τον τράβηξε στη σκηνή. Στη συνέχεια, οι Τρέιν σκοτώθηκαν από ειδικούς αστυνομικούς μετά από πολύωρη επιχείρηση.

Οι αρχές αποκαλούν το περιστατικό «θρησκευτική τρομοκρατική επίθεση», επικαλούμενες τις χριστιανικές φονταμενταλιστικές πεποιθήσεις των Τρέιν.

Μια αστυνομική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οικογένεια είχε «λειτουργήσει ως αυτόνομος πυρήνας» για να πραγματοποιήσει την επίθεση, δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες η αναπληρώτρια επίτροπος της αστυνομίας του Κουίνσλαντ, Τρέισι Λίνφορντ.

«Η χριστιανική εξτρεμιστική ιδεολογία έχει συνδεθεί με άλλες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που την βλέπουμε στην Αυστραλία», είπε η αναπληρώτρια επίτροπος, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η οικογένεια είχε αυτοπροσδιοριστεί ως «κυρίαρχοι πολίτες». Το ημερολόγιο της Στέισι Τρέιν φέρεται να περιέγραφε την αστυνομία ως «τέρατα και δαίμονες».

Η αστυνομία δυνητικά «δελεάστηκε» στο αγρόκτημα των Τρέιν, αναζητώντας τον Ναθάνιελ, διευθυντή γυμνασίου που είχε δηλωθεί ως εξαφανισμένος από την εν διαστάσει σύζυγό του στη Νέα Νότια Ουαλία και καταζητούμενος με την κατηγορία της κατοχής πυροβόλων όπλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα