ΑΘΗΝΑ
11:48
|
23.04.2024
Δικαστές εμποδίζουν την υποψηφιότητα της ηγέτιδας της Αριστεράς επικαλούμενοι διώξεις εναντίον του υποψήφιου αντιπροέδρου της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αγρότες της Γουατεμάλας απέκλεισαν χθες δώδεκα εθνικούς αυτοκινητόδρομους για να διαμαρτυρηθούν για τη δικαστική απόφαση που εμποδίζει την ιθαγενή ηγέτιδα Θέλμα Καμπρέρα να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μέλη του Κινήματος για την Απελευθέρωση των Λαών (MLP) βγήκαν επίσης στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά των δικαστών που απέρριψαν την έφεση που υπέβαλαν οι δικηγόροι της Καμπρέρα.

«Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο εμποδίζει την εγγραφή υποψηφίων της αντιπολίτευσης», κατήγγειλε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας το MLP.

Στις 3 Φεβρουαρίου, οι εκλογικές αρχές δεν επέτρεψαν την κατάθεση της υποψηφιότητας της Καμπρέρα, με το επιχείρημα ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της, Τζόρνταν Ρόντας, δεν πληρούσε όλες τις νομικές προϋποθέσεις. Υποτίθεται ότι υπάρχει καταγγελία εναντίον του για τη δράση του ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως συνέπεια των παραπάνω, η Καμπρέρα και ο Ρόντας πρέπει τώρα να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση κατά της υποψηφιότητάς τους.

Η 52χρονη ηγέτιδα των ιθαγενών Θέλμα Καμπρέρα συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές το 2019, κατακτώντας την τέταρτη θέση με το 10% των ψήφων. Αυτή τη φορά όμως έχει αυξημένες πιθανότητες για να βγει νικήτρια στην προεδρική κούρσα.

Σύμφωνα με τοπικούς αναλυτές, αυτή η πιθανότητα έχει κινητοποιήσει τις ακροδεξιές ελίτ και διεφθαρμένες ομάδες της Γουατεμάλας για να εμποδίσουν τη συμμετοχή της στις επερχόμενες εκλογές.

«Η παρεμπόδιση της εγγραφής της Θέλμα Καμπρέρα ως προεδρικού υποψηφίου είναι πράξη ρατσισμού», επεσήμανε ο Μπερνάρντο Κάαλ Χολ, ένας 50χρονος συνδικαλιστής που φυλακίστηκε επειδή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των ιθαγενών Μάγια Κέκτσι.

«Το κράτος της Γουατεμάλας δημιουργήθηκε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων το 1821», είπε ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής για να υπογραμμίσει τις πρακτικές διακρίσεων που επιδιώκουν να διατηρήσουν οι λευκές ελίτ.

Στη Γουατεμάλα τον Ιούνιο θα γίνουν εκλογές για τις 160 έδρες του κοινοβουλίου, τις 20 έδρες στο κοινοβούλιο της Κεντρικής Αμερικής και τους 340 δήμους της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα