ΑΘΗΝΑ
04:15
|
26.04.2024
Τελευταία φορά εθεάθη πριν πέντε μέρες στον δήμο Τούλα, όπου ερευνούσε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις ορισμένων έργων στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μεξικανός περιβαλλοντικός ακτιβιστής Αμπισάι Πέρεθ βρέθηκε νεκρός στην πολιτεία Χιδάλγκο στις 14 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες αφότου αναφέρθηκε ως εξαφανισμένος.

«Με βαθύ πόνο, γνωστοποιούμε τον θάνατο του φοιτητή μας και ενός αφοσιωμένου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού (UACM) και κάλεσε τις αρχές της πολιτείας Χιδάλγκο να διευκρινίσουν τους λόγους του θανάτου του το συντομότερο δυνατό.

Ο Πέρεθ συνεργαζόταν στο πρόγραμμα Environmental Justice Atlas και στο πρόγραμμα Identification and Documentation of Socio-Evironmental Conflicts, τα οποία ανέπτυξε το UACM. Ανέφερε επίσης παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κανάλι του στο YouTube «El Perromero».

Τελευταία φορά εθεάθη στις 12 Φεβρουαρίου στον δήμο Τούλα, όπου ερευνούσε τις κοινωνικο-περιβαλλοντικές επιπτώσεις ορισμένων έργων στην περιοχή της κοιλάδας Μεσκιτάλ, συμπεριλαμβανομένου ενός τούνελ, που μολύνει τον ποταμό Τούλα.

Εκτός από τη λύπη του για τον θάνατο του Πέρεθ, η ΜΚΟ «The Article 19» απαίτησε πλήρη αποζημίωση για τους συγγενείς του και την εφαρμογή μηχανισμών προστασίας για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Χρειάζεται επειγόντως να αποτρέψουμε το να συνεχίσουν να εξαφανίζονται και να σκοτώνονται δημοσιογράφοι και ακτιβιστές», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι 157 ρεπόρτερ έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό από το 2000.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), το 2022, το Μεξικό έγινε η πιο επικίνδυνη χώρα για τον Τύπο αφού πάνω από το 20% των δολοφονιών δημοσιογράφων εκείνης της χρονιάς συνέβησαν σε αυτό.

«Οι περισσότεροι νεκροί Μεξικανοί ρεπόρτερ εργάζονταν για τοπικά μέσα ενημέρωσης και έγραφαν για διαφθορά και βία που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών», σημείωσε η RSF, προτρέποντας τις αρχές να βρουν επείγουσες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα