Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι στρατιώτες της χώρας του δεν σφάγιασαν αμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ τη δεκαετία του 1960 και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης που διέταξε να καταβληθεί αποζημίωση σε μια Βιετναμέζα που έπεσε θύμα πυροβολισμών το 1968για τον οποίο κατηγορούνται πεζοναύτες της Νότιας Κορέας.
Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Λι Γιονγκ Σουπ είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή την Παρασκευή ότι το υπουργείο του είναι βέβαιο ότι «δεν έλαβε χώρα απολύτως καμία σφαγή από τα στρατεύματά μας» κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και η δικαστική απόφαση έπληξε την τιμή των Νοτιοκορεατών στρατιωτών.
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την απόφαση… Θα κάνουμε συζητήσεις με σχετικές υπηρεσίες για να καθορίσουμε το επόμενο νομικό βήμα μας», είπε ο Λι όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Σεούλ.
Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση της Σεούλ να πληρώσει 30 εκατομμύρια γουόν (23.000 δολάρια) στην 62χρονη Νγουι Τι Ταν, η οποία επέζησε από πυροβολισμό στο στομάχι, αλλά έχασε πέντε μέλη της οικογένειάς της – συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της και των δύο αδερφών της – μετά την απόβαση των Νοτιοκορεατών πεζοναύτών στο χωριό της στο κεντρικό Βιετνάμ στις 12 Φεβρουαρίου 1968.
Η Ταν είπε στα δικαστήρια ότι ήταν μόλις οκτώ ετών όταν έγινε η σφαγή και ότι πυροβολήθηκε στο στομάχι από έναν Νοτιοκορεάτη στρατιώτη, με αποτέλεσμα να περάσει σχεδόν ένα χρόνο στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με έγγραφα του αμερικανικού στρατού και επιζώντες, περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα όταν Νοτιοκορεάτες πεζοναύτες φέρεται να πυροβόλησαν εναντίον άοπλων πολιτών ενώ κατείχαν το χωριό Phong Nhi και το κοντινό Phong Nhut. Η επίθεση ακολούθησε αφότου ένας Νοτιοκορεάτης στρατιώτης τραυματίστηκε από κοντινά πυρά του εχθρού.
Η απόφαση της 7ης Φεβρουαρίου σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα δικαστήριο της Νότιας Κορέας έκρινε την κυβέρνηση υπεύθυνη για μαζικές δολοφονίες Βιετναμέζων αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες αγωγές.
Η Νότια Κορέα, η οποία τότε διοικούνταν από αντικομμουνιστές στρατιωτικούς ηγέτες, έστειλε περισσότερους από 320.000 στρατιώτες στο Βιετνάμ, το μεγαλύτερο ξένο σώμα που πολεμούσε μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα.
Κατά την επιδίκαση της αποζημίωσης στον Ταν, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν υπήρχαν πειστικές αποδείξεις ότι τα στρατεύματα της Νότιας Κορέας ήταν υπεύθυνα για τις δολοφονίες. Οι κυβερνητικοί δικηγόροι είχαν προτείνει ότι οι ένοχοι μπορεί να ήταν Βιετναμέζοι κομμουνιστές μαχητές μεταμφιεσμένοι με νοτιοκορεάτικες στολές.
Οι δικηγόροι, επίσης, απέτυχαν στην προσπάθεια να υποστηρίξουν ότι οι δολοφονίες αμάχων ήταν αναπόφευκτες επειδή τα νοτιοκορεατικά στρατεύματα είχαν να κάνουν με αντάρτες που συχνά ανακατεύονταν με καθημερινούς βιετναμέζους χωρικούς.
Ο υπουργός άμυνας επανέλαβε αυτά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου της Παρασκευής, λέγοντας ότι η κατάσταση εκείνη την εποχή ήταν «πολύ περίπλοκη».
Οι δικηγόροι της Ταν είχαν υποστηρίξει ότι δεν υπήρχε τρόπος να δικαιολογηθούν οι δολοφονίες όταν Νοτιοκορεάτες βετεράνοι που μίλησαν για τους πυροβολισμούς είπαν ότι δεν αντιμετώπισαν ουσιαστική αντίσταση ή επιθετικότητα από χωρικούς, οι οποίοι συνελήφθησαν και πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας, το οποίο εκπροσωπεί την κυβέρνηση σε αγωγές, δήλωσε ότι θα εξετάσει προσεκτικά την απόφαση του δικαστηρίου και θα τη συζητήσει με σχετικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Άμυνας, πριν αποφασίσει εάν θα ασκήσει έφεση.
Η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει έφεση εντός δύο εβδομάδων από την επίσημη παραλαβή του αντιγράφου της απόφασης, η οποία σύμφωνα με τους δικηγόρους της Ταν εκδόθηκε την Παρασκευή.
Η εφημερίδα Korea Times δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο λίγο μετά την απόφαση του δικαστηρίου υπέρ της Ταν στο οποίο καλούσε την κυβέρνηση να παραδεχτεί τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.
«Ναι, πολλοί Κορεάτες στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στο Βιετνάμ λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης. Μερικοί εξακολουθούν να υποφέρουν από παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών του αποφυλλωτικού Agent Orange», έγραψε η εφημερίδα.
«Ωστόσο, η δολοφονία άοπλων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, είναι ένα έγκλημα πολέμου που είναι αδικαιολόγητο υπό οποιαδήποτε περίσταση. Η εκτελεστική εξουσία πρέπει να παραδεχτεί αυτό που πρέπει να παραδεχτεί – και να ζητήσει συγγνώμη και να αποζημιώσει» ανέφερε η εφημερίδα.